Hummus

Här bjuder vi på ett grundrecept på hummus att ta till om du vill prova på att göra din egen. Perfekt att göra mycket av och alltid ha en skål hemgjord hummus redo i kylskåpet! Vid servering, ringla över olivolja och toppa gärna hummusen med sumac, persilja eller några hela kikärtor. Eller något annat, det är upp till dig och dina smaklökar!

Ingredienser

6 dl
Sevan Kikärtor, kokta
1 dl
kikärtsspad alt. vatten
1 st
vitlöksklyfta
2 msk
Sevan Tahini
1 msk
olivolja
½ dl
citronjuice
en nypa
spiskummin
½ tsk
salt
Till servering:
olivolja
Förslag på topping:
en nypa
Sevan Sumac Malen
en näve
färsk persilja
½ dl
kokta kikärtor

Gör såhär

1. Om du använder torkade kikärtor, tillaga dem enligt anvisningen på förpackningen. 3 dl torkade kikärtor blir ungefär 6 dl kokta kikärtor. Om du istället använder konserverade kikärtor, skölj och häll av kikärtorna. Använd vanligt vatten istället för kikärtsspad.

 

2. Skala och pressa vitlöken. Blanda vitlöken med kikärtor och kör i en matberedare eller mixa med en stavmixer. Tillsätt kikärtsspad eller vatten, tahini, olivolja, citronjuice och spiskummin. Fortsätt mixa till hummusen blivit slät. Smaka av med salt.

 

3. Vid servering, ringla över lite extra olivolja och toppa med förslagsvis sumac, färsk persilja eller kokta kikärtor.