Lär dig massa om meze

Meze är orientaliska smårätter som serveras tillsammans. En härlig blandning av sallader, röror, köttspett, inlagda grönsaker och sötsaker som ofta trängs tillsammans. Varje rätt med sin egen smak och särprägel. Ofta kryddiga men inte heta. Meze är både en matkultur och ett sätt att umgås. Här finns inga regler, inga måsten. En eller två tallrikar kan vara ett snack, flera kan vara en hel middag. Bara blanda, laga och ge som du vill.

 

Var?

Meze är en mattradition runt hela Mellanöstern, i länderna kring Östra Medelhavet och i norra Afrika och varje land har sin egen tappning på det. Som kök är meze förstås ännu större och just nu är det på stark frammarsch över hela världen. Vi hoppas det kommer till ditt kök så snart som möjligt.

När?

Vi tycker att man kan äta meze när som helst. Man kan laga ett fåtal enkla mezerätter till fredagsmyset, eller servera meze när man vill samla goda vänner för en kväll. Ät dem med eller utan bestick och låt alla smaka av godbitarna tillsammans med en bubblig dryck, eller med granatäpplejuice som man gör i mellanöstern.

Hur?

Traditionellt sett äter man meze som en huvudrätt och inte som förrätt. Man serverar antingen alla rätterna samtidigt, eller delar upp och serverar dem efter till exempelvis ”kalla rätter”, ”varma rätter” och ”efterrätter”. Alla runt bordet plockar av det man tycker om, som på en buffé.

 

TESTA meze

Ibland är man bara sugen på ett snack, ibland har man ont om tid. Ibland har man all tid i världen. Vi har satt ihop tre mezebord för dig – det lilla, det snabba och det stora. Välj det som passar dig bäst, just nu. Yalla, festen kan börja!

 

Lilla mezebordet

Du kanske bara vill ha något litet till fredagsfilmen, eller drinktilltugg när bästa vännerna kommer över? Då passar lilla mezebordet perfekt! Enkla och supersmarriga smårätter som man gärna tar en gång till av:

Hummustallrik med två sorters hummus och halloumistekt zucchini

Snabba mezebordet

Svara på mail, hämta på skolan, lämna på gympan, hämta ut paket, fixa den trasiga lampan. Och just det, middag! Här är vår snabbaste meze – där det mesta är färdigt att ställa fram eller bara att värma.

Sevans rödbetsfalafel
Hummus original
Myntayoghurt
Peperoni
Körbärstomater
Blandad sallad
Pitabröd

Stora mezebordet

Bjud över grannarna, hela släkten – eller ställ till med lyxigt kalas för de allra närmaste. Recepten är enkla och fantastiskt goda. Vill du ha byta ut något är det bara att du kikar i vår receptbank.

Falafelsallad med rostat pitabröd
Frasigt friterad blomkål
Libanesiskt kycklingspett
Hummus
Vitlökscrème
Paprikaröra
Baba Ghannoughe
Pitabröd

 

smaka på sevan!

 

Sevans sortiment är sprängfyllt med spännande smaker, härliga röror och prisbelönt falafel. Här hittar du allt för att ställa till med både vardag och fest!