Betyg
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner

smakrik sumaclax med ljummen fänkålsallad och kryddat ris

smakrik sumaclax med ljummen fänkålsallad och kryddat ris

Ingredienser
LAX
400 g lax
4 msk sumac
FÄNKÅLSSALLAD
1 fänkål
1/2 Gurka
10 rädisor
1 Rödlök
2 dl Citronsaft
1 msk olivolja
2 msk strimlad salladslök
1 dl grovt hackad dill
RIS
4 dl ris
1 msk olivolja
0,5 tsk gurkmeja
4 st lagerblad
4 st kryddnejlikor
TILLBEHÖR
Baba Ghannouge
paprikaröra
Hummus hot n' spicy
Gör så här
  1. Skär laxen i 4 bitar. Marinera med sumac och salt. Stek laxen i en stekpanna på hög värme i ca 3 minuter på varje sida.
  2. Skiva fänkålen i mellangrova bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs fänkålen snabbt (ca 2-3 minuter på medelvärme). Skala och kärna ut gurkan. Skiva rädisor, rödlök och gurka tunt med en mandolin. Blanda citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla grönsakerna i en salladskål och häll i dressingen blanda väl. Toppa med dillen.
  3. Skölj riset i en sil i flera omgångar med kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. Hetta upp olja i en stor kastrull och lägg i gurkmeja, lagerblad och kryddnejlikor. När kryddorna börja dofta, häll i det avrunna riset och rör om ordentligt så att riset täcks av oljan.
  4. Häll på vatten så det täcker, koka upp. Sänk därefter värmen och låt riset sjuda i ungefär 20 minuter.
Ingredienser
LAX
400 g lax
4 msk sumac
FÄNKÅLSSALLAD
1 fänkål
1/2 Gurka
10 rädisor
1 Rödlök
2 dl Citronsaft
1 msk olivolja
2 msk strimlad salladslök
1 dl grovt hackad dill
RIS
4 dl ris
1 msk olivolja
0,5 tsk gurkmeja
4 st lagerblad
4 st kryddnejlikor
TILLBEHÖR
Baba Ghannouge
paprikaröra
Hummus hot n' spicy
Gör så här
  1. Skär laxen i 4 bitar. Marinera med sumac och salt. Stek laxen i en stekpanna på hög värme i ca 3 minuter på varje sida.
  2. Skiva fänkålen i mellangrova bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs fänkålen snabbt (ca 2-3 minuter på medelvärme). Skala och kärna ut gurkan. Skiva rädisor, rödlök och gurka tunt med en mandolin. Blanda citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla grönsakerna i en salladskål och häll i dressingen blanda väl. Toppa med dillen.
  3. Skölj riset i en sil i flera omgångar med kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. Hetta upp olja i en stor kastrull och lägg i gurkmeja, lagerblad och kryddnejlikor. När kryddorna börja dofta, häll i det avrunna riset och rör om ordentligt så att riset täcks av oljan.
  4. Häll på vatten så det täcker, koka upp. Sänk därefter värmen och låt riset sjuda i ungefär 20 minuter.