smakrik sumaclax med ljummen fänkålsallad och kryddat ris
smakrik sumaclax med ljummen fänkålsallad och kryddat ris |
Ingredienser
LAX
400 g | lax |
4 | msk sumac |
FÄNKÅLSSALLAD
1 | fänkål |
1/2 | Gurka |
10 | rädisor |
1 | Rödlök |
2 dl | Citronsaft |
1 | msk olivolja |
2 | msk strimlad salladslök |
1 dl | grovt hackad dill |
RIS
4 dl | ris |
1 | msk olivolja |
0,5 | tsk gurkmeja |
4 | st lagerblad |
4 | st kryddnejlikor |
TILLBEHÖR
Baba Ghannouge |
paprikaröra |
Hummus hot n' spicy |
Gör så här
- Skär laxen i 4 bitar. Marinera med sumac och salt. Stek laxen i en stekpanna på hög värme i ca 3 minuter på varje sida.
- Skiva fänkålen i mellangrova bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs fänkålen snabbt (ca 2-3 minuter på medelvärme). Skala och kärna ut gurkan. Skiva rädisor, rödlök och gurka tunt med en mandolin. Blanda citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla grönsakerna i en salladskål och häll i dressingen blanda väl. Toppa med dillen.
- Skölj riset i en sil i flera omgångar med kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. Hetta upp olja i en stor kastrull och lägg i gurkmeja, lagerblad och kryddnejlikor. När kryddorna börja dofta, häll i det avrunna riset och rör om ordentligt så att riset täcks av oljan.
- Häll på vatten så det täcker, koka upp. Sänk därefter värmen och låt riset sjuda i ungefär 20 minuter.
Ingredienser
LAX
FÄNKÅLSSALLAD
RIS
TILLBEHÖR
|
Gör så här
|