Baklavacheesecake
En ljuvlig fusion av två älskade desserter. Den klassiska baklavans sötma och krispiga nötter möter den krämigt lena cheesecakefyllningen vilket resulterar i en harmonisk smaksensation.
Ingredienser
Portioner: 8
Gör såhär
1. Sockerlag: Koka upp socker, vatten och saften från 1/2 citron i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min. Låt svalna.
2. Sätt ugnen på 175°C. Hacka nötter fint. Blanda nötterna med 1 dl sockerlag. Lägg undan 2 dl av nötblandningen till topping av kakan efter den gräddats.
3. Cheesecake: Vispa ihop cream cheese, ägg och crème fraiche i en bunke. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Riv skalet och pressa ner saften av en halv citron ner i bunken. Vispa ihop till en jämn smet.
4. Smält smöret och låt svalna. Pensla en springform på 20–25 cm i diameter med smör. Ta fram 10 st filodegsark. Lägg ett ark filodeg i formen och pensla med smält smör. Lägg ut ytterligare 4 ark penslade med smör omlott, så att de täcker alla sidor av formen. Filodegsarken kommer vara längre än formen, låt ändarna som sticker ut ligga över formens kant så länge. Fördela ut nötblandningen jämnt över filodegen i formen. Lägg på ytterligare 5 filodegsark med smör penslat emellan. Även det sista lagret penslas med smör.
5. Häll över cheesecakefyllningen i formen och vik över degarken som ligger över kanten. Pensla filodegen med resten av smöret. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
6. Efter gräddning: Lägg på resten av nötblandningen och häll över sockerlagen direkt när kakan kommer ut ur ugnen. Låt stå några timmar innan servering.