Nyheter

194155.jpg

Sevan lanserar falafel gjord på svenskodlade gula ärtor

Rosersberg den 30 september 2021

 

Efterfrågan på svenskodlat och närproducerat växer, inte minst inom det offentliga. Sevan har därför, tillsammans med MatLust och Södertälje kommun, utvecklat en falafel där både odling av huvudråvaran samt produktion sker i Sverige. Falafeln får tummen upp från såväl professionella kockar som av slutkonsument.

 

Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då plantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. Baljväxter har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt någon gödsling. Baljväxter har ett högt proteininnehåll samtidigt som de är fettsnåla. De bidrar med kolesterolsänkande fibrer samt tillför vitaminer och mineraler till kosten. Ärtorna som används i Sevans gulärtsfalafel odlas framför allt kring Öland och falafeln produceras i Sevans fabrik i Rosersberg, norr om Stockholm.

 

– Utvecklingen av produkten började som ett examensarbete tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, för att sedan fortsätta tillsammans med kockar i Södertälje kommun som provlagat produkten i sina kök. Falafeln har serverats till elever i kommunens skolrestauranger. Totalt har ca 600 elever testat falafeln varav ett 100-tal fått tycka till genom en enkät. Resultatet är en produkt som är enkel och bra att jobba med och som också får tummen upp av slutkonsument. Sevan erbjuder sedan tidigare även en gråärtsfalafel gjord på svenska gråärtor. Det känns roligt att nu lansera en kompis till denna, säger Sanna Pyykönen, produktchef på Sevan.

 

– Vi på Sevan drivs av en övertygelse att mat förenar. I våra falaflar gjorda på svenskodlade baljväxter förenas det nordiska köket och mellanösternköket, och vi är övertygade om att denna moderna mix också leder till spännande möten över maten, säger Elin Ingves Pyk, VD på Sevan.

 

– Att i den här typen av samarbeten mellan MatLusts testbädd och visionära livsmedelsföretag utveckla hållbart producerade produkter är en viktig pusselbit för framtidens hållbara livsmedelssystem. Gulärtsfalafel är just en sådan produkt, där råvaran lämpar sig väl för odling i vårt nordliga klimat samtidigt som produkten är god och eleverna tycker om den. På Kostenheten i Södertälje är vi väldigt glada över att äntligen ha gulärtsfalafeln från Sevan i våra avtal, säger Sara Jervfors, projektchef för MatLust och kostchef i Södertälje och Gnesta kommun.

 

Sevan Falafel Gulärta finns hos Martin & Servera. Produkten säljs fryst. En förpackning innehåller 2 kgx2.