Betyg
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner

Saffransris med torsk och taratorsås

Saffransris med torsk och taratorsås

Ingredienser
Torsk
4 st Torskfiléer (ca 400 g)
2 msk Vetemjöl
0,5 tsk Malen spiskummin
0,5 tsk Malen ingefära
0,5 tsk Malen kanel
3 msk Olivolja
Salt och svartpeppar
Saffransris
300 g Långkornigt ris
2 st Gul lök
6 dl Varm kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk Olivolja
1 nypa Trådig saffran
0,5 dl Pinjenötter
2 msk hackad bladpersilja
Taratorsås
4 msk Tahini
2 msk Pinjenötter
3 msk Pressad citronsaft
1 st Vitlöksklyfta
0,5 tsk Spiskummin
1 krm Stark paprikapuré
4 msk Hett vatten
Gör så här
Saffransris
  1. Hetta upp hälften av oljan i en medelstor, tjockbottnad kastrull. Lägg i löken med en nypa salt och peppar och stek i ca 5-6 minuter, tills den blir mjuk.
  2. Tillsätt resten av oljan och riset. Rör om ordentligt och stek i en minut under omrörning. Häll i buljong och tillsätt saffran. Låt sjuda upp. Lägg på tättslutande lock och koka riset i 8-10 minuter, tills det mesta av buljongen har absorberat.
  3. Stäng av värmen och låt riset ånga färdigt i ca 5 minuter.
Taratorsås
  1. Gör såsen medan riset kokar. Lägg tahini, pinjenötter, citronsaft, vitlök, spiskummin, starkpaprika samt lite salt och peppar i en matberedare och kör på hög hastighet.
  2. Medan maskinen går tillsätt vatten, en tesked i taget tills såsen är slät och har en konsistens som en lätt majonnäs. Smaka av med citronsaft eller salt.
Torsk
  1. Stek fisken i 5 minuter innan riset blir färdigt. Smaksätt mjölet med spiskummin, ingefära, kanel samt lite salt och peppar och vänd filéerna i det.
  2. Hetta upp olivolja och i en stekpanna och stek filéerna 1-2 minuter på varje sida, tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Ställ in i ugnen på 125 grader i 10-15 minuter tills innertemperaturen är 50 grader och fisken känns fast i konsistensen.
  4. Servera fisken på riset med en rejäl klick taratorsås.
Ingredienser
Torsk
4 st Torskfiléer (ca 400 g)
2 msk Vetemjöl
0,5 tsk Malen spiskummin
0,5 tsk Malen ingefära
0,5 tsk Malen kanel
3 msk Olivolja
Salt och svartpeppar
Saffransris
300 g Långkornigt ris
2 st Gul lök
6 dl Varm kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk Olivolja
1 nypa Trådig saffran
0,5 dl Pinjenötter
2 msk hackad bladpersilja
Taratorsås
4 msk Tahini
2 msk Pinjenötter
3 msk Pressad citronsaft
1 st Vitlöksklyfta
0,5 tsk Spiskummin
1 krm Stark paprikapuré
4 msk Hett vatten
Gör så här
Saffransris
  1. Hetta upp hälften av oljan i en medelstor, tjockbottnad kastrull. Lägg i löken med en nypa salt och peppar och stek i ca 5-6 minuter, tills den blir mjuk.
  2. Tillsätt resten av oljan och riset. Rör om ordentligt och stek i en minut under omrörning. Häll i buljong och tillsätt saffran. Låt sjuda upp. Lägg på tättslutande lock och koka riset i 8-10 minuter, tills det mesta av buljongen har absorberat.
  3. Stäng av värmen och låt riset ånga färdigt i ca 5 minuter.
Taratorsås
  1. Gör såsen medan riset kokar. Lägg tahini, pinjenötter, citronsaft, vitlök, spiskummin, starkpaprika samt lite salt och peppar i en matberedare och kör på hög hastighet.
  2. Medan maskinen går tillsätt vatten, en tesked i taget tills såsen är slät och har en konsistens som en lätt majonnäs. Smaka av med citronsaft eller salt.
Torsk
  1. Stek fisken i 5 minuter innan riset blir färdigt. Smaksätt mjölet med spiskummin, ingefära, kanel samt lite salt och peppar och vänd filéerna i det.
  2. Hetta upp olivolja och i en stekpanna och stek filéerna 1-2 minuter på varje sida, tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Ställ in i ugnen på 125 grader i 10-15 minuter tills innertemperaturen är 50 grader och fisken känns fast i konsistensen.
  4. Servera fisken på riset med en rejäl klick taratorsås.

Glöm inte att köpa hem: