Nyheter

sevan_05-2023_harissa (002).jpg

Tunisisk Harissa med på UNESCO:s världsarvslista

Rosersberg 1 juni 2023

 

Harissa är en het och smakrik chilipasta från Tunisien, som numera officiellt är med på UNESCO:s världsarvslista. Lär dig mer om tillverkningen samt hur du kan använda våra Harissa-produkter.

 

Harissa är en het och smakrik chilipasta från Tunisien, mycket vanlig i hela Maghreb-regionen. Namnet Harissa kommer från det arabiska verbet "harasa", som betyder "att dunka" alternativt "att gå i bitar". Flertalet historiker tror att chilifrukten kom till Afrika efter den spanska ockupationen av Tunisien under 1500-talet, vilket alltså föranledde uppfinnandet av denna chilipasta. Sedan december 2022 är tunisisk Harissa officiellt är med på UNESCO:s världsarvslista.

 

För att tillverka Harissa är det första steget att tvätta, rensa och finmala chilin. Beroende på recept och region tillsätts vitlök, salt, koriander och kummin i varierande proportioner till chilipastan. I Tunisien behöver Harissa tillverkas enligt ett specifikt recept för att få kallas Harissa. Tillsätts någon annan krydda, exempelvis spiskummin istället för kummin, får produkten inte marknadsföras som Harissa.

 

Det finns en mängd olika chilisorter, från milda till väldigt starka. De chilisorter som används till Sevans Harissa heter Beldi och Baklouti, som båda hör till de starkaste chilisorterna. De odlas huvudsakligen i nordöstra Tunisien, i Cap Bon-regionen, samt i mellersta Tunisien, kring städerna Kairouan och Sidi Bouzid. Skördeperioden för dessa chilisorter sträcker sig från juni till oktober.

 

I vårt sortiment har vi två Harissa-produkter, som båda tillverkas i Tunisien efter traditionellt recept. Det är dels en i tub på 70 gram, dels en i burk på 380 gram. Använd Harissa i marinader och såser, gärna yoghurtbaserade. Den kan tillsättas till majonnäs för att ge extra sting, liksom till grytor och soppor. Det går även fint att smaksätta bulgur, couscous, smörgåsar eller rostade grönsaker med lite Harissa. Därtill finns Hummus Harissa – vårt senaste tillskott i vår hummusfamilj. Denna hummus passar perfekt till grillat, i bowls och som tillbehör till de flesta varma och kalla rätter.

 

Här finner du våra Harissa-produkter: Harissa | Sevan

Harissa | Sevan

Hummus Harissa | Sevan