LÄR DIG MASSA OM MEZE

Vad är meze?

Meze är orientaliska smårätter som serveras tillsammans. En härlig blandning av sallader, röror, köttspett, inlagda grönsaker och sötsaker som ofta trängs tillsammans. Varje rätt med sin egen smak och särprägel. Ofta kryddiga men inte heta. Meze är både en matkultur och ett sätt att umgås. Här finns inga regler, inga måsten. En eller två tallrikar kan vara ett snack, flera kan vara en hel middag. Bara blanda, laga och ge som du vill.

map-icon-transparent.png

VAR?

Meze är en mattradition runt hela Mellanöstern, i länderna kring Östra Medelhavet och i norra Afrika och varje land har sin egen tappning på det. Som kök är meze förstås ännu större och just nu är det på stark frammarsch över hela världen. Vi hoppas det kommer till ditt kök så snart som möjligt.

 

clock-icon-transparent.png

NÄR?

Vi tycker att man kan äta meze när som helst. Man kan laga ett fåtal enkla mezerätter till fredagsmyset, eller servera meze när man vill samla goda vänner för en kväll. Ät dem med eller utan bestick och låt alla smaka av godbitarna tillsammans med en bubblig dryck, eller med granatäpplejuice som man gör i mellanöstern.

 

lightbulb-icon-transparent.png

HUR?

Traditionellt sett äter man meze som en huvudrätt och inte som förrätt. Man serverar antingen alla rätterna samtidigt, eller delar upp och serverar dem efter till exempelvis ”kalla rätter”, ”varma rätter” och ”efterrätter”. Alla runt bordet plockar av det man tycker om, som på en buffé.