Sevans kök

Marhaba! Upptäck vårt härliga kök som är fullt av smakrikedom, färg och mångfald. Lär dig mer om råvarorna och kryddorna – sedan är det bara att släppa loss fantasin och låta matglädjen styra.

Möjligheterna är oändliga!

01_sevan_1480.jpg

 

MEZEKÖKETS ABC

BABA GHANNOUGE är svårt att säga, men lätt att älska! En riktig klassiker på mezebordet och innehåller grillade auberginer, tahina, vitlök och citron. Ät den som dipp, pålägg eller som tillbehör till varma och kalla rätter.

 

BULGUR är skalat vete som förkokats och sedan torkats och krossats. Storleken på de krossade kornen avgör vad man ska använda bulguren till. Läs gärna mer om bulgur i vår ris- och grynguide.

 

DADLAR är goda att äta naturella som de är som snacks, med fungerar även utmärkt i maträtter, kakor, i bakning, i glass och i efterrätter. Vi har ett litet exklusivt dadelsortiment med bara de bästa dadlarna från världens alla hörn.

 

FALAFEL är krispigt goda kikärtsbollar. De är helt vegetariska med högt proteininnehåll, och dessutom har den ett lågt GI-värde tack vare huvudingrediensen kikärtor – ett perfekt alternativ till kött. Falafel passar bra att servera i bröd, tillsammans med grönsaker, i sallader och tillsammans med bulgur eller couscous och en god sås eller dip, som hummus eller baba ghannouge.

 

GRANATÄPPLEJUICE är vackert mörk i färgen, lite kärv i smaken med en lätt vaniljton och passar både till frukost och som drinkmix. Tack vare att den inte upplevs så söt som andra juicer fungerar den bra som ett alkoholfritt alternativ till middagen.

 

HUMMUS är nästan oumbärlig på ett mezebord. En krämig kikärtsröra och det finns lika många recept som familjer i Mellanöstern. God som tillbehör och perfekt att dippa grönsaker och bröd i! Läs gärna mer om denna härliga röra i vår Hummusskola.

 

LABNEH är en färskost som tillverkas av yoghurt gjort på färsk getmjölk. Smaken är pikant, lätt syrlig och påminner om en mild chevre eller feta i smaken. Finns både bredbar och som bollar. Prova den i sallader, på ostbrickan tillsammans med granatäppeljuice eller i matlagning. Du kommer att bli beroende, vi lovar!

 

MAKDOUS är inlagda babyauberginer som fylls med valnötter, chili och vitlök. Ett matigt och roligt tillbehör till grillat till exempel.

 

TAHINA eller Tahini som man också säger är rostade sesamfrön som mixats till en pasta. Tahina används som den är på bröd och tillsammans med lite citronjuice och vatten blir den till tarator – falafelsås. Tahina innehåller mycket E-vitamin och mer kalcium än mjölk! Tahina används också till desserter som halva och tillsammans med lite dadelsirap blir Tahina en söt och god dipp som äts med pitabröd.

 

VINBLADSDOLMAR Vinblad fyllda med ris och örter. Orkar du inte göra egna finns färdiga. Yalla!

06_sevan_1797.jpg

 

DE MAGISKA MEZEKRYDDORNA

BIRYANIKRYDDA  är speciellt framtagen för maträtten Biryani som innehåller ris och gula russin och eventuellt ägg och olika köttsorter. Biryani kommer ursprungligen från det Persiska köket men nu äts det även i hela regionen kring Östra Medelhavet och Asien.

 

FALAFELKRYDDA Falafel har blivit alltmer populärt och för de konsumenter som vill göra sin egen falafel är falafelkryddan ett enkelt sätt att ge en autentisk smak till falafeln.

 

KARDEMUMMA är en mångsidig krydda som används för att ge smak åt både bakverk, kaffe, glass och ris. Den hela kardemumman bevarar smaken bättre än den malda och kan antingen stötas i en mortel eller mixas. Den hela kardemumman kan också användas hel i ris eller grytor.

 

KORIANDER är en mångsidig växt där man kan använda både blad, rot och frön. Den hela koriandern är fröna som torkats och de ger en underbar smak till lammfärs.

 

KÖFTEKRYDDA SPICE MIX gör dina köttbullar, färsbiffar eller nötfärsspett till någonting extra. Smaksätt färsen med kryddan, färska örter och lök. Stek eller grilla och det blir mums.

 

MAHLAB används främst till sötsaker och desserter. Mahlab görs av den inre kärnan hos S:t Lucie-körsbäret som torkas och mals. Ger även en fin smakbrytning till ostar.

 

MUSKOT är en klassisk kryddning till te men används även i matlagning som grytor, potatismos och stuvad spenat.

 

SHAWARMAKRYDDA används till kött, kebab och annat grillat som grillspett. I området kring Östra Medelhavet finns en speciell rätt som heter shawarma. Shawarma görs av kyckling, lamm eller nötkött som träs upp på ett roterande grillspett och sedan skärs av i tunna strimlor allt eftersom det blir färdigt.

 

SJU KRYDDOR är en kryddblandning som bland annat består av kanel, svartpeppar och muskot. Sju kryddor är en av de mest använda kryddblandningarna i regionen kring Östra Medelhavet där den används lika ofta som salt och peppar.

 

SPISKUMMUN används ofta i det indiska köket men är också den klassiska taco-kryddan. Används också i bröd, hummus och olika kötträtter.

 

SUMAC är torkade och malda röda, små bär som är flitigt använd i Mezeköket. Tillför syrlighet och vacker färg i matlagningen. Används främst för att krydda sallader och kebab.