Det här är Sevan!

För vår familj är mat allt. Det är vårt levebröd, vår historia och kittet som håller oss samman. Det är kring maten vi samlas, delar och umgås. När pappa Hratch kom till Sverige från Beirut på 60-talet var väskan tom på kläder, men full av kryddor, bulgur och olivolja. Det är lätt att förstå om man någon gång suttit vid ett dignande mezebord och smakat baba ghannouge, makdous och tabbouleh. När Hratch sedan träffade Anni blev hon först förälskad i maten som han bjöd på – hemlagad hummus, röd bulgur, kebab i ugn och djadjik. Sen sa det klick! De gifte sig 1973 och fick två söner som nu driver företaget vidare. Vi reser fortfarande tillbaka med den där resväskan till rötterna för att hämta hit det bästa av det godaste. Hoppas det smakar.

Familjen Maroutian

 

Vår vision

Genom en spännande och mångfasetterad matupplevelse skapar vi ett nyfiket, kreativt och tolerant samhälle.

Vår mission

Vi finns för att föra god mat från Mellanöstern till skandinaviska hjärtan, till såväl invandrare och infödda.

allt började med en resväska…

 • Connector.

  Grundaren av Sevan, Hratch Maroutian, kommer till Sverige från Beirut.

 • Connector.

  Hratch börjar importera varor från Mellanöstern till Sverige. Bulgur är en av de första varorna. Sevan köper sin första lastbil och har sitt första lager i Kallhäll.

 • Connector.

  Hratchs äldste son Michael tar över rollen som VD, efter att ha jobbat med allt i verksamheten sedan tidiga år.

 • Connector.

  Sevan köper Isaksson Food som också importerar mat från Mellanöstern. Omsättningen dubbleras. Kunderna likaså.

 • Connector.

  Sevans varor lanseras på Dagligvaruhandeln. Först ut är samarbetet med Axfood.

 • Connector.

  Första året som Sevan utses som Årets Gasell-företag av Dagens Industri. Året därpå upprepas bedriften.

 • Connector.

  Hratchs yngste son Christopher börjar jobba heltid i företaget, efter att ha jobbat i verksamheten sedan barnsben. Samtidigt bygger Sevan ett nytt lager och kontor i Upplands Väsby på 6 000 kvm och 10 000 pallplatser.

 • Connector.

  Sevan inleder ett utvecklingsarbete för att bygga upp en producerande verksamhet med inriktning på färsk hummus och färska mezerätter från Mezeköket. Först ut i sortimentet är färsk hummus i 4 smaker, färsk falafel och pressad vitlök.

 
 

OM SEVAN

Sevan AB producerar, importerar och säljer mat från alla världens hörn med primärt fokus på Mellanöstern. Företaget grundades 1989 av Hratch Maroutian. Hela familjen Maroutian driver fortsatt vidare företaget och har idag fått sin första externa VD Julia Kronlund. Sevan AB är marknadsledare i Sverige inom kategorin Världens Mat och har idag även kontor i Finland och Norge. Företaget har funnits i Dagligvaruhandeln i över tio år med en omsättning på drygt 250 MSEK och ca 40 anställda.