Sumaclemonad

Sumac används flitigt som krydda i matlagningen i hela Mellanöstern. Den görs av frukten från rönnsumacbusken. Färgen är mörkröd och den har en härlig syra. Denna lemonad är enkel att blanda till, men kräver lite planering då sumacsirapen ska dra i minst 6 h för att bli smakrik och få färg.

Ingredienser

Portioner: 2
2 ½ dl
socker
2 ½ dl
vatten
1 rågad msk
Sevan Sumac Malen
2 tsk
citronjuice
isbitar
bubbelvatten

Gör såhär

1. Sumac-sirap: Häll sockret och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme så att sockret löser sig. Rör om då och då. Låt svalna. Tillsätt Sumac och rör om. Ställ sirapen i kylskåp för att dra, gärna i minst 6 h. Ju längre tid den får stå, desto mer färg och smak får den. 

 

2. Sila sirapen genom en finmaskig sil. Sirapen går att förvara i kylen några dagar.

 

3. Fördela sirapen i glasen, pressa i en tsk citronjuice i varje glas, häll på massor med isbitar och toppa med bubbelvatten. 

Glöm inte att köpa hem