Äppelbaklava med smak av pepparkaka

Här har du en pepparkaksdoftande variant av hela Mellanösterns favoritbakverk – baklava. Perfekt till adventsfikat och gottebordet på julafton! Receptet ger ca 30 bitar.

Ingredienser

Sockerlag:
3 dl
socker
2 dl
vatten
1 st
kanelstång
½ st
citron
Baklava:
400 g
valnötter och hasselnötter
1 msk
pepparkakskrydda
10 ark
Sevan Filodeg
200 g
smält smör
4 st
äpplen

Gör såhär

1. Sockerlag: Koka upp socker, vatten, kanelstång och saften från ½ citron i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min. Ta ur kanelstången och låt svalna.

 

2. Sätt ugnen på 180 °C. Hacka nötterna fint (lägg undan ca 1 msk till topping när baklavan är gräddad). Blanda nötterna med pepparkakskrydda och ½ dl sockerlag. Smält smöret och låt svalna.

 

3. Kärna ur, skala och riv äpplena. Krama ur så mycket saft som möjligt.

 

4. Smöra en ugnsform som är ca 20x30 cm. Dela filodegsarken på mitten så de passar ugnsformen och du får 20 st ark. Lägg ett ark filodeg i taget i formen och pensla med det smälta smöret. Se till att resten av filodegen är täckt med en fuktig handduk så den inte torkar. Fortsätt lägga på filodeg och smöra varje ark tills du har 10 ark. Fördela ut hälften av nötblandningen jämnt över filodegen. Sprid sedan ut de rivna äpplena jämnt över nötterna och avsluta med resten av nötblandningen. Lägg på de sista 10 filodegsarken med smör emellan. Även det sista lagret ska penslas med smör. Skär baklavan i rutor och grädda sedan i mitten av ugnen ca 25–30 min.

 

5. Ta ut baklavan när den blivit gyllene. Häll direkt över sockerlagen och toppa med de hackade nötterna du ställt åt sidan. Låt gärna stå några timmar innan servering.

Glöm inte att köpa hem