Äppelpaj med filodeg och pistagenötter

Den här pajen kommer göra succé hos alla dessertälskare! Här möts frasig filodeg med syrliga äpplen, blommigt rosvatten, kanel och knapriga pistagenötter i en mix där Mellanöstern möter Norden. Pajen smakar bäst då den hunnit svalna en aning. Servera med en skopa vaniljglass och njut.

Ingredienser

Portioner: 4
1 dl
vatten
1 ½ dl
socker
½ tsk
Sevan Rosvatten
3 st
äpplen
1 ½ msk
socker
½ msk
kanel
8 ark
Sevan Filodeg
175 g
smör
½ dl
pistagenötter

Gör såhär

 

 1. Koka en sockerlag som senare används för att pensla filodegsarken: Blanda ingredienserna till sockerlagen och låt koka upp tills sockret löst sig. Låt svalna.
   
 2. Sätt ugnen på 175 °C. Kärna ur och skär äpplen i små bitar. Blanda i en bunke med socker och kanel.
   
 3. Smält smöret i en kastrull. Ta ut filodeg och täck med en fuktig handduk så inte degen torkar. Ta fram ett ark och pensla med smält smör, upprepa tills du har fyra stycken ark ovanpå varandra. Sista lagret ska penslas med smör. Lägg hälften av äpplena längst ned mot ena kortsidan av filodegen. Rulla ihop tajt. Gör en till likadan rulle.
   
 4. Dela båda rullarna en gång på mitten så du har fyra stycken rullar. Lägg över på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med det sista av det smälta smöret och grädda i ugn tills pajen har fått färg, ca 25–30 min.
   
 5. Hacka pistagenötter.
   
 6. När pajen är färdiggräddad, häll över sockerlagen på den varma pajen och toppa med pistagenötter. Låt svalna en stund och servera sedan med vaniljglass.