Vegetarisk Bamya med Okra

Bamya⁠ är en mustig och värmande gryta med ursprung i Mellanöstern. Du lagar den med vår okra, vilket även är vad ordet bamya betyder. Avnjut den som lunch eller middag en kall höst- eller vinterdag!

Ingredienser

Portioner: 4
1 frp (400 g)
Sevan Fryst Okra
3 st
vitlöksklyftor
1 st
gul lök
2 msk
olivolja
1 msk
Sevan Tomatpuré
1 frp (ca 400 g)
krossade tomater
1-2 dl
vatten
1 tärning
grönsaksbuljong
1 tsk
socker
½ st
citron (saften)
Tillbehör:
ris, till exempel Sevan Libanesiskt ris
färsk koriander

Gör såhär

1. Tina okran och låt den rinna av i en sil. Riv vitlök och hacka gul lök.

 

2. Stek okran i olivolja i en stor gryta eller traktörpanna tillsammans med en vitlöksklyfta ca 5 minuter. Häll över okran i en skål och ställ åt sidan.

 

3. Lägg ner gul lök och resten av vitlöken i samma panna med lite mer olivolja och stek ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten, grönsaksbuljong och socker. Koka ca 10 minuter.

 

4. Tillsätt den stekta okran, koka ytterligare ca 20 minuter. Pressa i citronsaft precis när grytan kokat klart.

 

5. Servera exempelvis med ris. Toppa med färsk koriander.
 

Glöm inte att köpa hem