Biryanikryddat libanesiskt ris med gula russin

Vårt libanesiska ris är mångas favorit - en blandning av ett långkornigt vitt ris och rostade durumvetenudlar. I det här receptet kokar du det med biryanikrydda - en populär kryddblandning i Mellanöstern. Blandningen består av koriander, gurkmeja, kanel, röd chili, kardemumma och safflor (färgtistel). Riset i kombination med saffran, gula russin, pistagenötter och mynta gör att du kommer att återvända till detta recept många gånger.

Ingredienser

Portioner: 4
3 dl
Sevan Libanesiskt Ris
1 st
gul lök
2 msk
smör
1 ½ msk
Sevan Biryanikrydda
0,5 g
saffran
6 dl
vatten
1 tärning
grönsaksbuljong
1 tsk
salt
1 ½ dl
Sevan Gula Russin
1 kruka
mynta
1 dl
Sevan Pistagenötter Rostade & Saltade, skalade

Gör såhär

1. Skölj riset. Hacka löken. 


2. Värm smör i en gryta och stek löken på låg värme tills den blivit gyllenbrun, ca 10 min. Tillsätt ris, biryanikrydda och saffran. Stek tills riset börjar bli lite genomskinligt. Häll i vatten, grönsaksbuljong och salt. Koka under lock ca 10 min tills all vätska kokat bort. Lufta riset med en gaffel och låt stå i 5 min efter det kokat klart.


3. Blanda ner gula russin i det färdiga riset. Hacka mynta och pistagenötter och toppa med vid servering.