Biryanikryddat libanesiskt ris med gula russin

Vårt libanesiska ris är mångas favorit - en blandning av ett långkornigt vitt ris och rostade durumvetenudlar. I det här receptet kokar du det med biryanikrydda - en populär kryddblandning i Mellanöstern. Blandningen består av koriander, gurkmeja, kanel, röd chili, kardemumma och safflor (färgtistel). Riset i kombination med saffran, gula russin, pistagenötter och mynta gör att du kommer att återvända till detta recept många gånger.

Ingredienser

3 dl
Sevan libanesiskt ris
1
gul lök
2 msk
smör
1 1/2 msk
Sevan biryanikrydda
1/2 g
saffran
6 dl
vatten
1 tärning
grönsaksbuljong
1 tsk
salt
1 kruka
mynta
1 dl
Pistagenötter
1,5 dl
Sevan gula russin

Gör såhär

1. Skölj riset. Hacka löken. 
2. Värm smör i en gryta och stek löken på låg värme tills den blivit gyllenbrun, ca 10 min. Tillsätt ris, biryanikrydda och saffran. Stek tills riset börjar bli lite genomskinligt. Häll i vatten, grönsaksbuljong och salt. Koka under lock ca 10 min tills all vätska kokat bort. Lufta riset med en gaffel och låt stå i 5 min efter det kokat klart. 
3. Blanda ner gula russin i det färdiga riset. Hacka mynta och pistagenötter och toppa med vid servering.