Chokladbaklava

Överraska med en riktigt smarrig chokladbaklava till helgens fikastund! Choklad, nötter, mandel, smör och filodeg i skön och frasig förening. Med färdiga filodegsark är arbetsinsatsen rimlig i förhållande till utdelningen. Receptet ger ca 20 bitar.

Ingredienser

Sockerlag:
3 dl
socker
2 dl
vatten
½ st
citron
Baklava:
400 g
Sevan Valnötter, Sevan Mandlar och pistagenötter
100 g
mörk choklad
1 frp (500 g)
Sevan Filodeg
200 g
smält smör

Gör såhär

1. Sockerlag: Koka upp socker, vatten och saften från ½  citron i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min. Låt svalna.

 

2. Sätt ugnen på 180 °C. Hacka nötter och mörk choklad fint. (Lägg undan ca 1 msk vardera av pistagenötter och choklad till topping när baklavan är gräddad). Blanda nötterna och chokladen med ½ dl sockerlag. Smält smöret och låt svalna.

 

3. Smöra en ugnsform som är ca 20x30 cm. Dela filodegsarken på mitten så de passar ugnsformen och du får 12 st ark. Lägg ett ark filodeg i taget i formen och pensla med det smälta smöret. Se till att resten av filodegen är täckt med en fuktig handduk så den inte torkar. Fortsätt lägga på filodeg och smöra varje ark tills du har 4 ark. Fördela ut hälften av nöt- och chokladblandningen jämnt över filodegen. Lägg på ytterligare 4 filodegsark med smör emellan. Fördela ut resten av nöt- och chokladblandningen. Avsluta med 4 st filodegsark, penslade med smör. Även det sista lagret ska penslas med smör. Skär baklavan i rutor och grädda sedan i mitten av ugnen ca 25–30 min.

 

4. Ta ut baklavan när den blivit gyllene. Häll direkt över sockerlagen och toppa med de hackade pistagenötterna och chokladen du ställt åt sidan. Låt gärna stå några timmar innan servering.