Filodegsflarn med kolaglass, dulce de leche och rårörda lingon

Här har vi ett recept som passar som nyårsdessert men även som efterrätt vilken annan helg som helst. Kombon frasig filodeg med len, söt kolaglass, dulce de leche och syrliga lingon vill du inte missa. Enkelt, lyxigt och fantastiskt gott!

Ingredienser

Portioner: 6
Rårörda lingon:
125 g
frysta lingon
½ dl
socker
Filodegsflarn:
3 ark
Sevan Filodeg
40 g
smör
1 msk
florsocker
Tillbehör:
6 kulor
kolaglass
dulce de leche
en nypa
flingsalt

Gör såhär


1. Sätt ugnen på 180 °C.

 

2. Rårörda lingon: Blanda de frysta lingonen med sockret i en skål och låt stå i rumstemperatur tills lingonen tinat och sockret smält. Rör om då och då.

 

3. Filodegsflarn: Smält smör i en kastrull. Pensla ett filodegsark med smör, både fram- och baksida. Lägg nästa ark över det första och pensla översidan, upprepa med sista arket. Sikta över ett tunt lager florsocker. Skär arken i sex lika stora rektanglar.

 

4. Lägg ut filodegen på en plåt med bakplåtspapper. Försök ”vecka” ihop dem lite så de inte ligger helt platt, alternativt låt ena biten av filodegen vila på en liten ugnssäker form av något slag för att skapa en fördjupning där glasskulan ska få plats. Grädda i ugn tills de är gyllenbruna och krispiga, det tar 5–10 minuter. Se upp så de inte bränns vid. Låt flarnen svalna.

 

5. Lägg upp ett filodegsflarn på varje tallrik. Lägg på en kula kolaglass och rårörda lingon. Ringla över dulce de leche och toppa med en nypa flingsalt. Servera direkt.

Glöm inte att köpa hem