Filodegspaj med kantareller och västerbottensost

Massa svamp i skogen? Fyll korgen och gå hem och gör denna drömskt goda filodegspaj! Den är snabblagad då filodeg används istället för traditionell pajdeg.

Ingredienser

Portioner: 4
200 g
västerbottensost
3 st
ägg
2 ½ dl
vispgrädde
1 dl
mjölk
100 g
grönkål
250 g
gula kantareller
smör till stekning
75 g
smör
10 ark
Sevan Filodeg
salt och peppar

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175 °C. Riv osten. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och ost i en bunke. Ställ åt sidan.

 

2. Riv grönkål och kantareller i mindre bitar. Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan dunstat bort. Tillsätt smör och grönkål och stek ca 10 min. Salta och peppra. Ställ åt sidan tills pajen ska monteras.

 

3. Smält 75 g smör i en kastrull. Pensla en pajform, ca 30 cm i diameter, med lite av det smälta smöret. Ta fram filodegen och täck den med en fuktig handduk när du inte jobbar med den så den inte torkar. Pensla ett eller två ark åt gången med smält smör. Lägg ut arken i pajformen omlott och låt kanterna som är för långa ligga över formen tills alla 10 ark är utlagda.

 

4. Sprid ut grönkål och kantareller i pajformen över filodegen. Spara gärna några av kantarellerna som topping tills efter pajen är gräddad. Rör om i äggstanningen och häll den över pajen. Vik över degkanterna som ligger över kanten så att de istället ligger över pajfyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 30 min.

Glöm inte att köpa hem