Filodegspaj med soltorkade tomater och labnehbollar

Skippa pajdegen och använd filodeg istället! Denna paj är enkel och snabbtillagad. En smakrik riven ost och labneh ger karaktär, likaså soltorkade tomater och oregano. Servera pajen med en härlig sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
100 g
babyspenat
1 st
gul lök
1 st
vitlöksklyfta
3 msk
olja
3 st
ägg
2 ½ dl
mjölk
1 tsk
salt
2 krm
peppar
½ tsk
oregano
2 dl
riven smakrik ost
3 msk
smör
6 st ark
Sevan Filodeg
2 dl
Sevan Soltorkade tomater i olja, strimlade
5 st
labnehbollar
1 näve
cocktailtomater
1 näve
basilika

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Stek spenaten i lite olja tills den mjuknar, lägg i en skål och krama ur vätskan när den svalnat lite.
  3. Hacka gul lök och vitlök, stek i olja på medelhög temperatur tills det mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan.
  4. Vispa försiktigt ihop äggstanningen: ägg, mjölk, salt, peppar, oregano och riven ost.
  5. Smält smöret och ta fram en pajform. Lägg ett filodegsark i botten av pajformen (låt kanterna hänga över) och pensla med smör, placera ytterligare ett ark ovanpå och upprepa tills de 6 arken är använda.
  6. Lägg löken, spenaten samt 1 dl av de soltorkade tomaterna i botten. Häll över äggstanningen. Toppa med halverade labnehbollar med snittytan neråt, resterande soltorkade tomater, halverade färska tomater med snittytan uppåt samt basilika.
  7. Grädda i ugnen 35-45 min beroende på ugn, håll koll och täck pajen med aluminiumfolie om pajen börjar få för mycket färg. Låt svalna något innan servering.