Filodegstarte med tomat, färskost och sumac

En spröd och gyllene filodegstarte fylld med krämig färskost, solmogna tomater och en frisk touch av sumac. Enkelt, vackert och fullt av smak. Passar bra som tillbehör till grillat, på buffébordet eller som en lätt lunch med sallad vid sidan av.

Filodegstarte med tomat, färskost och sumac – krispigt, färgstarkt och fräscht

Ingredienser

Portioner: 6
350 g
Tomater i olika färger och storlekar
10 ark
Sevan Filodeg
1-2 dl
Rapsolja
100 g
Färskost
1 dl
Crème fraiche
Flingsalt
Sumac

Gör så här

 

1. Skiva tomaterna i ca 1/2 cm tunna skivor. Ställ åt sidan på ett fat.

 

2. Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper på en ren arbetsyta. Lägg ett ark filodeg på bakplåtspappret och pensla ovansidan med rapsolja. Lägg ett nytt ark filodeg ovanpå det första och pensla med rapsolja. Upprepa tills det bara finns ett ark kvar. Lägg sista arket ovanpå de andra och pensla bara kanterna med olja.

 

3. Blanda färskost och crème fraiche i en bunke. Bred ut färskostkrämen över det sista filodegsarket med ca 2 cm marginal i kanterna. Fördela tomaterna jämnt över krämen. Vik in filodegskanterna ca 2 cm och nyp ihop hörnen. Strö över flingsalt. Lyft över tarten på en ugnsplåt.

 

4. Grädda i ugn ca 20–25 min, tills filodegen fått fin färg. Strö över sumac och skär upp i portionsbitar. Lika god att äta varm som ljummen.