Friterade risbollar med svamp och salta mandlar

Krispiga och frasiga risbollar som genom Sju Kryddor får smak av mellanöstern. Passar utmärkt både som förrätt och på mezebordet

Ingredienser

Portioner: 8
Fyllning
3 dl
Sevan Jasminris
1 st
Gul lök
2 msk
Smör
400 g
Svamp, valfri
2 st
Vitlöksklyftor
1/2 msk
Sevan Granatäppelsirap
1/2 tsk
Sevan Sju kryddor
1/2 tsk
Salt
1 dl
Sevan Rostade salt mandlar
2 st
Ägg
Panering
1 dl
Vetemjöl
2 st
Ägg
2 dl
Pankoströbröd
1/2 tsk
Salt
Till fritering
Rapsolja
Till servering
Sevan Tahinisås
Sevan Harissamayo

Gör såhär

 

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna.

 

2. Finhacka gul lök. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken på låg värme ca 10 minuter. Finhacka svampen och lägg ner i stekpannan med löken och fräs tills vätskan från svampen har avdunstat.

 

3. Riv vitlöken och tillsätt i svampfräset tillsammans med granatäppelsirap, sju kryddor och salt. Stek ytterligare några minuter och dra sedan av plattan. Hacka rostade salta mandlar och blanda ner i svampfräset. 

 

4. Blanda jasminriset i en bunke med 2 ägg tills äggen fördelats ordentligt. Blanda ner svampfräset i riset. Forma till runda bollar, ca 1/2 dl per boll.

 

5. Ta fram tre skålar till paneringen. Fyll en med vetemjöl, den andra med 2 uppvispade ägg och den tredje med pankoströbröd och salt. Rulla bollarna först i  mjölet, sen äggen, sist pankoströbrödet.

 

6. Hetta upp rapsolja i en stor gryta eller traktörpanna till 160°C. Se till att ha ett lock nära till hands. Fritera risbollarna, några i taget, tills de är gyllenbruna och ta upp med hålslev. Servera genast tillsammans med harissamayo eller tahinisås.