Grillad endivesallad med tahini- och parmesandressing och kanderade valnötter

Våga grilla salladen! Här lyfter den lätt bittra endiven fram det söta, nötiga och krämiga i varje tugga. Toppad med krämig tahinidressing och knapriga valnötter blir det här en sallad med karaktär, oväntad och riktigt god.

Ingredienser

Portioner: 4
Kanderade valnötter:
100 g
Sevan Valnötter
1 msk
Sevan Dadelsirap
2 tsk
Olivolja
1 krm
Salt
Tahinidressing:
1/2 dl
Sevan Tahini
1/2 dl
Turkisk yoghurt
2 msk
Olivolja
1 tsk
Dijonsenap
1/2
Citron, saften
1 st
Vitlöksklyfta, riven
1 dl
Finriven parmesan
1-2 msk
Vatten (eventuellt)
Grillad Endive:
Salt
Grillad Endive:
4 st
Endiver
Olivolja
Salt
Persilja hackad

Gör så här

 

1. Kanderade valnötter: Sätt ugnen på 175°c. Blanda valnötter med dadelsirap, olivolja och salt. Rosta i ugn ca 10 min. Låt svalna och grovhacka strax innan servering. 

 

2. Tahini- och parmesandressing: Mixa alla ingredienser med en stavmixer till en slät dressing. Smaka av med salt. Späd ev ut med 1–2 msk vatten om den blir för tjock.

 

3. Dela endiverna på längden. Pensla med lite olivolja och strö över flingsalt. Grilla varje sida några minuter, tills de fått färg och mjuknat en aning.

 

4. Lägg de grillade endiverna på ett stort fat, toppa med dressing, kanderade nötter och persilja precis innan servering.