Grillade shawarmaspett och za’atarkräm

Färdiga kryddblandningar är guld värda när du enkelt vill sätta smak på maten. I det här receptet använder vi vår Shawarmakrydda och Za’atar Aleppo. En riktig festmåltid!

Ingredienser

Portioner: 4
Kyckling:
500 g
kycklinglårfilé
1 dl
turkisk yoghurt
1 msk
citronjuice
1 msk
olivolja
3 st
vitlöksklyftor
2 msk
Sevan Shawarmakrydda
1 tsk
salt
Potatis och rotfrukter:
500 g
rotfrukter, t.ex. rödbeta och morot
500 g
potatis
2 små
rödlökar
1 msk
olivolja
flingsalt
Za’atarkräm:
2 dl
crème fraiche
1 st
vitlöksklyfta
½ msk
Sevan Za’atar Aleppo Blend
½ msk
citronjuice
½ tsk
honung
flingsalt

Gör såhär

1. Shawarmaspett: Blanda turkisk yoghurt, citronjuice, olivolja, riven vitlök, shawarmakrydda och salt i en bunke. Skär kycklingen i ca 3x3cm stora bitar och lägg ner den i marinaden. Låt stå i kylskåp minst 1 h, gärna längre.


2. Za’atarkräm: Blanda crème fraiche, riven vitlök, za’atarkrydda, citronjuice och honung i en skål. Smaka av med salt. Låt stå i kylskåp tills servering.


3. Sätt ugnen på 225 °C. Skär rotfrukter, potatis och rödlök i ca 3x3 cm stora bitar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och häll över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 20–30 min.


4. Trä upp kycklingbitarna på ett grillspett. Grilla spetten på grill eller i ugnen tills kycklingen är 72 °C. Servera tillsammans med rotfrukterna och za’atarkrämen.