Hemgjord labneh med dukkah och libanesisk gurka

Labneh är en färskost från Mellanöstern som görs på avrunnen yoghurt. Serverad med kryddblandningen dukkah, libanesisk gurka och gärna ett lass med salta chips blir det en härlig mix av syrligt och salt, krämigt och krispigt. Perfekt som fredagsmys eller snack när som! Den libanesiska gurkan kan bytas ut mot vildgurka. Receptet ger 4 portioner som tillbehör.

Ingredienser

Portioner: 4
Labneh:
500 g
turkisk yoghurt
½ tsk
salt
Dukkah:
1 dl
skalade, osaltade pistagenötter
½ dl
sesamfrön
1 msk
spiskummin
½ msk
korianderfrön
½ msk
fänkålsfrön
½ tsk
flingsalt
Tillbehör:
4 st
Sevan Libanesisk gurka
1 knippe
dill
olivolja
flingsalt

Gör såhär

1. Labneh: Blanda yoghurt och salt i en bunke. Lägg en silduk/muslinduk i ett durkslag över en skål, lägg i yoghurten och vik över duken ordentligt. Lägg en vikt på yoghurten (t.ex. några konservburkar). Låt stå i kylskåp i 12–48 h.

 

2. Dukkah: Rosta pistagenötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott. Rosta därefter sesamfröna och till sist kryddorna. Lägg allt i en mixerbunke tillsammans med flingsalt och mixa lätt med en stavmixer.

 

3. Skiva libanesisk gurka i tärningar. Bred ut labnehn över en tallrik. Häll över en skvätt olivolja. Toppa med gurkan, dillkvistar och flingsalt. Servera gärna med salta chips.