Hummus – en krämig klassiker med oändliga möjligheter

Hummus är så mycket mer än bara ett tillbehör – den silkeslena, smakrika röran av kikärtor och tahini har blivit en självklar favorit världen över. Med sin mångsidighet passar den lika bra på frukostbordet som till festbuffén. Oavsett om du vill dippa, bre eller toppa, finns det alltid nya sätt att njuta av hummus. Här kommer fyra inspirerande serveringsförslag som visar hur denna älskade klassiker kan lyfta vilken måltid som helst.

Ingredienser

Hummus med ramslökspesto
50 g
Ramslök färsk
1 dl
Sevan Mandlar - rostade & saltade
2 dl
Parmesanost, riven
1 dl
Olivolja
1/2
Citroner
Salt
1 fp
Sevan Hummus original, 275 g
Sevan Sumac
Hummus bil lahme
2 msk
Pinjenötter
1/2 Kruka
Persilja
2 st
Vitlöksklyftor
250 g
Lammfärs, eller valfri färs
1 msk
Sevan Sju kryddor
Smör till stekning
salt
1 fp
Sevan Hummus original 275 g
Olivolja
Örthummus
1 näve
Örter valfri, tex basilika
1 fp
Sevan Hummus original 275 g
1 st
Citron, klyfta
Klassisk hummus
1 fp
Sevan Hummus original 275 g
Olivolja
Sevan Sumac

Gör så här

Hummus med ramslökspesto

1. Mixa ramslök, mandlar, parmesanost, olivolja, saften från en halv citron och salt i en bunke till en slät pesto. Smaka av och tillsätt ev mer olja, citronsaft eller salt efter önskemål.

2. Lägg upp hummus på ett fat och toppa med ramslökspesto, olivolja och en nypa sumac.


Hummus bil lahme

1. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan fram till servering. Hacka persilja.

2. Riv vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör. Tillsätt vitlöken och Sju kryddor och fräs någon minut. Lägg ner lammfärsen och stek ca 10 min. Smaka av med salt.

3. Lägg upp hummus på en stor tallrik. Lägg på lammfärsen i mitten av hummusen,  toppa med pinjenötter, persilja och olivolja. Servera med ett gott bröd.


Örthummus

1. Mixa örter med hummus med en stavmixer.

2. Lägg upp örthummus på ett fat och toppa med valfria örter och en klyfta citron.


Klassisk hummus

1. Lägg upp hummus på ett fat och toppa med olivolja och en stor nypa sumac.