Kikärtssoppa med grönkålschips

En smakrik och vacker soppa som passar lika bra till vardag som till fest. Soppan är baserad på kokosmjölk, rotfrukter och kikärtor och toppas med rostade grönkålschips. Soppan får karaktär av chili, curry och ingefära.

Ingredienser

Portioner: 4
Grönkålschips:
100 g
grönkål
½ tsk
olivolja
flingsalt
Soppa:
400 g
palsternacka
300 g
persiljerot
1 msk
ingefära
2 st
vitlöksklyftor
½-1 st
röd chili
1 st
gul lök
1 msk
valfri curry
1 msk
Sevan Tomatpuré
1 burk (400 g)
Sevan Kikärtor, konserverade
1 ½ liter
grönsaksbuljong
1 burk (ca 400 ml)
kokosmjölk
½ st
citron
salt och peppar
olja till stekning

Gör såhär

1. Grönkålschips: Sätt ugnen på 225 °C. Riv av bladen på grönkålen och lägg i en skål. Massera kålen med olivolja och flingsalt tills bladen blivit mjuka. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen ca 10–15 min. Akta så de inte blir brända. 


2. Skala och skiva rotfrukterna i mindre bitar. Lägg åt sidan. 


3. Riv ingefära och vitlök. Hacka chili och gul lök. Stek i olja tillsammans med curry och tomatpuré tills löken blivit mjuk. Häll ner kikärtor och rotfrukterna, stek tillsammans ca 5 min. 


4. Häll över 1 ½ liter grönsaksbuljong och koka i ca 15 minuter. När potatisen blivit mjuk, mixa soppan med en stavmixer. Häll i en burk kokosmjölk och pressa i ½ citron, låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med grönkålschipsen.