Kokosris med sumaclax, tomat- och persiljesallad

Sella basmatiris är ett extra långkornigt ris som förkokats för att ge ett bra resultat varje gång. Kokosmjölken ger här ett fantastiskt välsmakande och kokosdoftande ris som passar särskilt bra tillsammans med den syrliga sumackryddan

Ingredienser

Portioner: 4
Kokosris
3 dl
Sevan sella basmatiris
1 klyfta
Vitlök
1 msk
Smör
2 1/2 dl
Kokosmjölk
2 dl
Vatten
1/2 tsk
Salt
Sumaclax
2 1/2 msk
Sevan sumac
2 msk
Olivolja
1/2 tsk
Salt
600 g
Lax
Tomat- & persiljesallad
1 knippe
Bladpersilja
1 knippe
Mynta
250 g
Körsbärstomater
1
Rödlök
1/2
Citron
Salt

Gör såhär

 

1. Sätt ugnen på 180°c.

 

2. Kokosris: Skölj riset enligt anvisningen på förpackningen. Krossa en vitlöksklyfta lätt med baksidan av en kniv, dra av skalet. Hetta upp en kastrull med smör och fräs vitlöksklyftan tillsammans med riset någon minut. Häll i kokosmjölk, vatten och salt. Koka på låg värme i 10-12 minuter tills vätskan kokat in. Plocka ev ut vitlöksklyftan och låt stå under lock fram till servering.

 

3. Sumaclax: Blanda sumac med olivolja och salt i en liten skål. Lägg lax i en ugnsfast form och bred ut sumacoljan över laxen. Stek i ugn tills laxen har en innertemperatur på 52°c, ca 10 min.

 

4. Tomat- och persiljesallad: Finhacka bladpersilja, mynta, tomat och rödlök och lägg ner i en skål. Pressa över citronsaft och rör om. Smaka av med salt. Servera tillsammans med kokosriset och sumaclaxen.

GLÖM INTE ATT KÖPA HEM