Kunafe

Künefe eller Kunafa är en mycket älskad traditionell mellanösterndessert gjord med Kadaifdeg, strimlade spagettiliknande degsnören. Här fylld med härligt trådig mozzarella och garnerad med pistagenötter.

Ingredienser

Portioner: 8
250 g
Sevan Kadayifdeg
200 g + 1 msk till ugnsform
Smör
375 g
Mozzarellaost
Sockerlag
2 dl
Strösocker
2 dl
Vatten
1/2
Citron (saften)
Garnering
1 dl
Pistagenötter, hackade
Ev torkade rosblad

Gör såhär

 

1. Sätt ugnen på 200°c. Lägg kadayifdegen i en bunke och dra isär trådarna. Smält 200 g smör i en kastrull och häll över degen. Jobba in smöret i degen med händerna så att alla trådar är täckta med smör.

 

2. Riv mozzarellaosten.

 

3. Smörj en ugnsform på 20–25 cm i diameter med 1 msk smör. Lägg hälften av degtrådarna i botten av formen. Tryck till med händerna så de packas ihop ordentligt. Lägg sedan över den rivna mozzarellaosten i mitten, spara ca 1 cm runtom på sidorna. Avsluta med att lägga över resten av degtrådarna i formen. Tryck till degen och osten med händerna en gång till så allt pressas samman.

 

4. Grädda kunafen i nedre delen av ugnen ca 35–45 min eller tills degen blivit gyllenbrun.

 

5. Sockerlag: Koka upp socker, vatten och saften från 1/2 citron i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min. Låt svalna.

 

6. Efter gräddning: Häll över sockerlagen genast när kakan kommer ut ur ugnen. Strö över pistagenötter och torkade rosblad. Servera direkt.

GLÖM INTE ATT KÖPA HEM