Libanesiskt ris med bondbönor och friterade mandlar

Riz bi Ful är en smakrik vardagsfavorit med mellanösternkänsla – i den här libanesiska rispilaffen med rostade nudlar blandas fluffigt ris med mjuka bondbönor och toppas med krispiga mandlar för en härlig kontrast i både smak och textur. Fungerar utmärkt till middag, eventuellt med passande tillbehör, eller som inslag på mezebordet

Ingredienser

Portioner: 4
2,5 dl
Sevan Libanesiskt ris
1 förp/ 400g
Sevan Bondbönor, skalade och delade
2 st
Vitlöksklyftor
100 g
Sötmandel, skalad
Smör och Rapsolja till stekning
Salt

Gör så här

 

1. Libanesiskt ris: Fräs och koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

 

2. Stekta bondbönor: Skala vitlöksklyftorna och mosa dem med sidan av en knivegg. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek bondbönorna och vitlöken i ca 10 min, eller tills de fått fin färg. Smaka av med salt.

 

3. Friterade mandlar: Hacka mandlarna på längden. Sila av överflödigt ”mjöl” från mandelhacket. Hetta upp en stekpanna med rikligt med rapsolja och fritera mandlarna tills de fått fin färg. Låt mandlarna rinna av på hushållspapper och strö över salt.

 

4. Blanda riset och de stekta bondbönorna. Häll över på ett serveringsfat och toppa med friterade mandlar.