Lobio – Georgisk böngryta med valnötter

Lobio betyder helt enkelt ”bönor” och är samtidigt en av Georgiens mest omtyckta rätter – mustig, nötig och kryddad med klassiskt kaukasisk smaker. Den fylliga kombinationen av bönor, valnötter och örter ger en värmande gryta som passar utmärkt till vardags. Servera gärna tillsammans med inlagda grönsaker.

Lobio – Georgisk böngryta med valnötter

Ingredienser

Portioner: 4
400 g
Sevan Borlottibönor, torkade
2 msk
Olivolja
1 st
Gul lök, finhackad
150 g
Sevan Valnötter
2 tsk
Sevan Paprikapuré
2 tsk
Salt
1 tsk
Timjan, torkad
1 tsk
Bockhornsklöver, mald
1 tsk
Anisfrön (eller dillfrön)
1 dl
Sevan Granatäppeljuice
1 dl
Koriander, hackad
Silverlök, tunt skuren

Gör så här

 

1. Blötlägg bönorna över natten och koka dem dagen efter i minst två liter vatten tills de är helt mjuka, vilket tar en till en och en halv timme.

 

2. Häll av bönorna men spara cirka tre deciliter av kokspadet.

 

3. Stek löken i olivoljan i åtta minuter på låg värme.

 

3. Mixa valnötterna fint och blanda dem med kryddorna.

 

4. Rör ner valnötsblandningen i löken och låt allt fräsa tills nötterna börjar släppa olja.

 

5. Tillsätt granatäppeljuice, bönor, paprikapurén och hälften av kokspadet och låt sjuda tills bönorna börjar gå sönder, omkring fem minuter. Späd vid behov – grytan ska vara lös och mustig.

 

6. Smaka av och servera med olivolja, färsk koriander och tunna ringar av silverlök.