Mejadra

Traditionell signaturrätt, populär i hela mellanöstern och känd under flera olika namn. Serveras med fördel tillsammans med yoghurt och en klassisk tomatsallad. Har du möjlighet att mortla hel spiskummin ger det smakerna ytterligare ett lyft.

Ingredienser

Portioner: 4
3 dl
Sevan Basmatiris
2 dl
Sevan torkade Gröna linser
2 tsk
Spiskummin
2 tsk
Sevan Sju kryddor
1/2 tsk
Gurkmeja
2 tsk
Salt
Smör till stekning
Karamelliserad lök
300 g (ca 3 st)
Gul lök
3 msk
Smör
1 1/2 tsk
Socker
1 msk
Sevan Granatäppelsirap
Salt

Gör såhär

 

1. Skölj och blötlägg ris och gröna linser enligt anvisningen på förpackningen.

 

2. Koka upp 4 dl vatten. Lägg ner linserna och låt sjuda ca 10 min.

 

3. Karamelliserad lök: Skär gul lök i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg ner löken, granatäppelsirap och socker i stekpannan och stek på låg värme ca 15 min tills de karamelliserats. Smaka av med salt.

 

4. Hetta upp en gryta med smör och bryn riset med spiskummin, sju kryddor och  gurkmeja i någon minut. Tillsätt 6 dl vatten, salt och de gröna linserna i grytan. Rör om och låt sjuda under lock på låg värme ca 15 min.

 

5. Lufta riset med en gaffel och låt stå ca 5 min. Lägg upp på ett serveringsfat eller servera direkt från grytan. Toppa med den karamelliserade löken.