Pärlcouscous-otto med örtolja och svamp
En krämig ‘risotto’ lagad på pärlcouscous – också känd som moghrabieh, en libanesisk specialitet med generös textur och mild, rund smak. Tillsammans med stekt svamp, krispig salvia och örtolja blir det en smakrik grön rätt med både djup och finess – perfekt när du vill laga något gott med karaktär.

Ingredienser
Portioner: 4
Gör så här
1. Örtolja: Lägg spenat, örter och salt i en värmetålig bunke. Hetta upp oljan till 70°c. Häll över den varma oljan i bunken. Mixa med stavmixer ett par minuter. Sila av oljan och låt svalna.
2. Pärlcouscous-risotto: Koka upp vattnet med grönsaksbuljongpulver. Låt stå i kastrullen på en platta med låg värme, så att buljongen håller sig varm.
3. Finhacka schalottenlök. Hetta upp en traktörpanna eller en vid gryta med smör och fräs löken på låg värme tills den blivit genomskinlig. Tillsätt pärlcouscous och fräs ytterligare någon minut. Häll i matlagningsvin och låt koka in. Tillsätt hälften av grön¬saksbuljongen och låt koka in under omrörning. Fortsätt att tillsätta grönsaksbuljong lite i taget allteftersom den kokar in. Låt puttra på medelhög värme under omrörning ca 25 min.
4. Efter ca 25 min eller när couscousen är lätt al dente, rör ner parmesanost och 1/2 dl örtolja. Smaka av med salt.
5. Svamp: Skiva skogschampinjoner tunt. Riv vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och stek med vitlök tills vätskan från svampen avdunstat och svampen fått fin färg.
6. Salvia: Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek salvian tills bladen är krispiga.
7. Topppa risotton med svamp, salvia och extra örtolja vid servering.