Risfyllda tomater med valnöt och parmesan

Läckert festliga fyllda tomater är en uppskattad färgklick på bordet. Det smakrika och luftiga basmatiriset balanserar dessutom utmärkt med sötman från tomat. De är enkla att göra och anpassningsbara efter tycke och smak. Pröva gärna exempelvis att byta ut kapris mot oliver eller tillsätt din favoritost i stället för parmesan.

Ingredienser

Portioner: 6
2 dl
Sevan Sella Basmatiris
2 dl
Sevan Valnötter
6 st
Tomater, stora
1 st
Gul lök
2 st
Vitlöksklyftor
2 msk
Kapris
1 dl
Parmesan, riven
Smör till stekning
Olivolja
Salt

Gör såhär

 

1. Skölj och koka ris enligt anvisningen på förpackningen. 

 

2. Rosta valnötter i en torr stekpanna. Låt svalna en aning och hacka dem grovt. 

 

3. Sätt ugnen på 200°c. Skär av toppen på tomaterna och lägg topparna åt sidan så länge. Gröp ur innehållet i tomaterna. Ställ de tomma tomaterna i en ugnsform. (Spara tomatinnehållet till t ex en pastasås.)

 

4. Finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn den gula löken med kapris ca 5 min. Lägg i vitlöken och bryn tills den börjar få färg. Stäng av värmen och rör ned det kokta riset, 2 msk olivolja, valnötterna och riven parmesan i pannan. Rör om och smaka av med salt.

 

5. Fyll varje tomat med risblandningen. Lägg till sist på locket på tomaten och ringa över olivolja. Gratinera i ugn ca 25–30 min