Risotto med vitlöksfrästa bondbönor och parmachips

Knepet med risotto är att få den krämig utan att det blir risgrynsgröt. Låt riset bli mjukt men ändå ha kärna kvar. I detta recept toppar vi den med parmachips samt bondbönor härligt frästa i smör och vitlök.

Ingredienser

Portioner: 4
Parmachips:
4 skivor
parmaskinka
Risotto:
3 st
schalottenlökar
4 msk
olivolja
3 dl
arborioris
2 dl
vitt vin
1 liter
grönsaksbuljong
2 dl
riven parmesan
salt och svartpeppar
Vitlöksfrästa bondbönor:
1 frp (400 g)
Sevan Frysta Gröna Bondbönor
2 st
vitlöksklyftor
25 g
smör

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 150 °C. Lägg parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen, ca 10–15 min.

 

2. Koka upp en kastrull med vatten och koka bondbönorna någon minut tills de är tinade och skalet går lätt att ta av. Skala bönorna. Ställ åt sidan tills de ska stekas.

 

3. Koka upp grönsaksbuljongen och låt den sedan stå kvar på spisen på låg värme så den håller sig varm.

 

4. Hacka schalottenlöken fint. Stek den i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt riset. Stek tills riset börjar bli genomskinligt. Häll på vinet och låt det koka in. Späd sedan risotton med grönsaksbuljong lite i taget, rör om och låt koka in. Upprepa tills riset är färdigkokt, det tar ca 20 min. Häll ner riven parmesan i risotton och smaka av med salt och peppar.

 

5. Skala och riv vitlöken. Värm en stekpanna med smör. Stek bondbönorna tillsammans med vitlök tills vitlöken blivit gyllenbrun. Smaka av med salt.

 

6. Lägg upp risotton på fyra tallrikar. Fördela bondbönorna jämnt på varje portion och toppa med det överblivna smöret från stekpannan. Garnera med ett parmachips på varje tallrik.