Semmelbaklava

I detta recept kombinerar vi den klassiska semlan med en stor Mellanösternfavorit - baklavan! Köp hem vår filodeg och gör dig redo för en helt ny semmelupplevelse. Om så önskas, smaksätt mandeln med lite kardemumma, gärna nymortlad. Receptet ger ca 15 bitar.

Ingredienser

Sockerlag:
1 ½ dl
socker
1 dl
vatten
1 msk
citronjuice
Baklava:
200 g
sötmandel
4 st
bittermandel
5 ark
Sevan Filodeg
100 g
smält smör
Topping:
2 dl
vispgrädde
1 tsk
florsocker
1 krm
vaniljpulver

Gör såhär

1. Sockerlag: Koka upp socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min. Låt svalna.

 

2. Skålla mandlarna och ta bort skalet. Hacka mandlarna fint, lägg ev. undan ca 1 msk till topping, och blanda med ½ dl sockerlag. 

 

3. Sätt ugnen på 180 °C. Smält smöret och låt svalna.

 

4. Smöra en liten ugnsform som är ca 20 x 25cm. Dela filodegsarken på mitten två gånger, så att de passar ugnsformen, och du får 20 st små ark. Lägg ett ark filodeg i taget i formen och pensla med det smälta smöret. Se till att resten av filodegen är täckt med en fuktig handduk så att den inte torkar. Fortsätt lägga på filodeg och smöra varje ark tills du har 8 st ark. Fördela ut hälften av mandlarna jämnt över filodegen. Lägg på ytterligare 4 st ark med smör och sedan resten av mandlarna. Lägg på de sista 8 filodegsarken med smör emellan. Även det sista lagret ska penslas med smör. Skär baklavan i rutor och grädda sedan i mitten av ugnen ca 25–30 min.

 

5. Ta ut baklavan när den blivit gyllene. Häll över sockerlagen direkt. Låt gärna stå några timmar innan servering.

 

6. Vispa grädde, florsocker och vaniljpulver fluffigt. Spritsa ut en klick grädde på toppen av varje bit semmelbaklava strax innan servering. Sprinkla ev. över lite hackade mandlar.

Glöm inte att köpa hem