Somrig sumaclemonad

Sumac används flitigt som krydda i matlagningen i hela Mellanöstern. Den görs av frukten från rönnsumacbusken. Färgen är mörkröd och den har en härlig syra. Denna lemonad går snabbt och enkelt att blanda till. Perfekt att svalka sig med en varm sommardag! Receptet ger cirka 1,5 liter lemonad.

Ingredienser

Sumacsirap:
1 dl
socker
2 dl
vatten
1 msk
Sevan Sumac
Lemonad:
3/4 dl
socker
1 liter
vatten
8-10 st
citroner (saften)

Gör så här

1. Sumacsirap: Koka upp socker, vatten och sumac i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min. Sila av sirapen genom exempelvis ett kaffefilter ner i en liten kanna. Låt svalna.⁠

 

2. Lemonad: Koka upp socker och vatten och låt sjuda tills sockret löst sig. Låt svalna. Pressa saften från citronerna och sila ner den i sockerlagen. Häll över i en stor kanna.

 

3. Häll ner sumacsirapen i lemonaden och rör om. Kyl och servera iskall, gärna i ett glas med isbitar.

Glöm inte att köpa hem