Stekt ris med karamelliserad lök, aubergine och fetaost

Stekt ris blir enkelt en njutningsfull måltid. Antingen om det tillagas den från grunden, men är även den perfekta rätten för att ta tillvarata gårdagens rester. Variationerna är oändliga och man kan med fördel addera sina favorittillbehör

Ingredienser

Portioner: 4
3 dl
Sevan basmatiris
1
Aubergin
1/2 - 1 st
Röd chili
2
Vitlöksklyftor
2 msk
Olivolja
Salt
Karamelliserad lök
200 g, ca
Scharlottenlök
2 msk
Smör
1 msk
Sevan Granatäppelsirap
1 tsk
Socker
Topping
150 g
Fetaost
1/2
Granatäpple
1 knippe
Bladpersilja

Gör såhär

 

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

 

2. Skär aubergine i tunna skivor. Lägg ut dem på en skärbräda eller ett fat och strö över ett tunt lager salt för att dra ut vätska ur dem.

 

3. Karamelliserad lök: Skär schalottenlök i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg ner lök, granatäppelsirap och socker i stekpannan och stek på låg värme ca 15 minuter.

 

4. Skär röd chili i tunna skivor. Riv vitlök. Torka av vätskan från auberginen med hushållspapper. Lägg ner chili, vitlök, aubergine och 1 msk olivolja i stekpannan med den karamelliserade löken och stek på medelvärme tills auberginen fått färg, ca 5 min. Smaka av med salt.

 

5. Tillsätt riset och 1 msk olivolja i stekpannan och stek ytterligare några minuter tills riset blivit varmt och allt blandats ordentligt i pannan. Smaka ev av med mer salt.

 

6. Bryt fetaosten i bitar, kärna ur granatäpplet, finhacka persiljan och lägg upp var för sig i tre skålar. Servera tillsammans med det stekta riset
 

GLÖM INTE ATT KÖPA HEM