Sumacgravad lax

Ge din klassiska gravlax en ny, smakrik twist med denna version kryddad med Sumac – en syrlig, krydda från Mellanöstern som bidrar med både friskhet och djup. Denna fusion mellan nordiska och orientaliska smaker passar lika bra till festbuffén som till en lyxig vardagsmiddag.

Ingredienser

Portioner: 6
1 kg
Färsk laxsida med skinn, mittbit. Odlad
1 dl
Salt utan jod
1 dl
Socker
2 msk
Sevan Sumac
1 knippe
Dill, färsk

Gör så här

 

1. Skär laxen i två lika stora bitar.

 

2. Blanda salt, socker och sumac i en bunke. Klappa in blandningen ordentligt på båda laxbitarna. Spara ev överbliven blandning i bunken.

 

3. Lägg ut dillkvistar över ena laxbiten. Lägg den andra biten ovanpå, med köttsidan neråt så att skinnsidorna är vända utåt.

 

4. Lägg laxen i en fryspåse och häll ner den resterande saltblandningen. Förslut påsen och lägg in i kylen. Grava i två dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

 

5. Ta ut laxen, skrapa bort dill och kryddor och skär i tunna skivor. Laxen håller några dagar i kyl och går bra att frysa in.
 

GLÖM INTE ATT KÖPA HEM