Sumacgravad lax
Ge din klassiska gravlax en ny, smakrik twist med denna version kryddad med Sumac – en syrlig, krydda från Mellanöstern som bidrar med både friskhet och djup. Denna fusion mellan nordiska och orientaliska smaker passar lika bra till festbuffén som till en lyxig vardagsmiddag.

Ingredienser
Portioner: 6
Gör så här
1. Skär laxen i två lika stora bitar.
2. Blanda salt, socker och sumac i en bunke. Klappa in blandningen ordentligt på båda laxbitarna. Spara ev överbliven blandning i bunken.
3. Lägg ut dillkvistar över ena laxbiten. Lägg den andra biten ovanpå, med köttsidan neråt så att skinnsidorna är vända utåt.
4. Lägg laxen i en fryspåse och häll ner den resterande saltblandningen. Förslut påsen och lägg in i kylen. Grava i två dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.
5. Ta ut laxen, skrapa bort dill och kryddor och skär i tunna skivor. Laxen håller några dagar i kyl och går bra att frysa in.