Tryfflar med kikärtor och dadelsirap
Kikärtor må vara en oväntad ingrediens i chokladtryfflar, men du kommer inte att bli besviken. Sötman kommer från dadelsirap och vaniljsocker. Kanel och kardemumma ger tryfflarna karaktär och lite julkänsla.
Ingredienser
Gör såhär
1. Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj dem väl i kallt vatten.
2. Mixa kikärtor, mandelmjöl, cashewsmör, dadelsirap, vaniljsocker, kanel och kardemumma till en jämn smet med hjälp en matberedare eller mixer. Ställ smeten i kylen ca 20 min för att stelna.
3. Rulla smeten till bollar - räkna med ½-1 msk smet till varje boll. Håll händerna lätt fuktade så blir det enklare att rulla dem. Ställ bollarna i frysen i minst 10 min för att stelna.
4. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Doppa sedan bollarna, en i taget, i den smälta chokladen med hjälp av två skedar. Lägg dem på bakplåtspapper för att svalna, strö över lite flingsalt och ställ i kylen för att stelna.