Tryfflar med kikärtor och dadelsirap

Kikärtor må vara en oväntad ingrediens i chokladtryfflar, men du kommer inte att bli besviken. Sötman kommer från dadelsirap och vaniljsocker. Kanel och kardemumma ger tryfflarna karaktär och lite julkänsla.

Ingredienser

1 burk (400 g)
Sevan Kikärtor, konserverade
2 dl
mandelmjöl
3 msk
cashewsmör eller annat nötsmör
3 msk
Sevan Dadelsirap
1 msk
vaniljsocker
½ tsk
kanel
½ tsk
Sevan Hel Kardemumma, mortlad
200 g
choklad
flingsalt

Gör såhär

1. Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj dem väl i kallt vatten. 


2. Mixa kikärtor, mandelmjöl, cashewsmör, dadelsirap, vaniljsocker, kanel och kardemumma till en jämn smet med hjälp en matberedare eller mixer. Ställ smeten i kylen ca 20 min för att stelna. 


3. Rulla smeten till bollar - räkna med ½-1 msk smet till varje boll. Håll händerna lätt fuktade så blir det enklare att rulla dem. Ställ bollarna i frysen i minst 10 min för att stelna. 


4. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Doppa sedan bollarna, en i taget, i den smälta chokladen med hjälp av två skedar. Lägg dem på bakplåtspapper för att svalna, strö över lite flingsalt och ställ i kylen för att stelna.