Vegansk fikon- och vaniljglass

Kikärtsspad, eller aquafaba, är basen i denna veganska glass. Den smaksätts med fikonmarmelad och vaniljpulver men du kan även blanda i bär eller sylt. Frys in den i en större form eller häll i pinnglassformar.

Ingredienser

1 ½ dl
kikärtsspad
½ tsk
citronsaft
2 krm
vaniljpulver
1 ½ dl
strösocker
2 dl
havredryck (eller annan valfri mjölkdryck)
3 msk
rapsolja
1 ½ dl
Sevan Fikonmarmelad
1 msk
vatten

Gör såhär

1.Börja med att göra en vegansk maräng av kikärtsspadet. Häll kikärtsspad, citronsaft och vaniljpulver i en bunke. Vispa upp ett skum med elvisp. Häll försiktigt ner sockret i omgångar under vispning. Vispa tills marängen formar stadiga toppar, ca 10 min. 
 
2.Vänd ned havredryck och rapsolja i marängen och blanda ihop försiktigt. Rör ihop fikonmarmelad och vatten så att den får en lösare konsistens. Vänd försiktigt ned hälften av marmeladen i bunken men blanda inte ihop ordentligt. 
 
3.Häll upp glassen i valfri form och skeda över resten av marmeladen på toppen. Om du gör glasspinnar: smeta marmelad längs kanterna inuti varje form innan glassen hälls i.