Zhug

Zhug är en smakrik, härligt grön sås med ursprung i Jemen. Den är även populär i många kök i Mellanöstern. Hemligheten bakom en god zhug är att använda hela kryddor och rosta dem i en torr stekpanna. Reglera styrkan med mängden chili. Passar som tillbehör till både vegetariskt, kött och fisk.

Ingredienser

Portioner: 4
1 tsk
hel spiskummin
½ tsk
korianderfrön
½ tsk
svartpeppar
½ tsk
Sevan Hel Kardemumma
2 st
vitlöksklyftor
1 st
Sevan Piri Piri
1 kruka
persilja
1 kruka
koriander
1 dl
olivolja
½ st
citron
salt

Gör såhär

  1. Rosta spiskummin, korianderfrön, svartpeppar och kardemummafrön i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Mortla dem när de svalnat.
  2. Finhacka vitlök och piripiri. Mixa de rostade kryddorna, vitlök och piripiri med en stavmixer tillsammans med persilja, koriander och olivolja.
  3. Smaka av med citronsaft och salt.