Fasolada – Grekisk vit bönsoppa

Fasolada är Greklands älskade bondsoppa – enkel, varm och gjord på rena råvaror som bönor, tomat och grönsaker. Resultatet blir en mild men smakrik soppa med djup och rundhet. Perfekt både till vardags och som rustik bjudrätt med bröd och fetaost, eller tillsammans med rökt fisk. Tips, soppan blir ännu godare dagen efter när smakerna fått mogna.

Fasolada – Grekisk vit bönsoppa

Ingredienser

Portioner: 4
400 g
Sevan Vita bönor, torkade
2 msk
Olivolja
2 st
Selleristjälkar, finhackade
1 st
Morot, tunt skivad
1 st
Gul lök, finhackad
2 tsk
Sevan Pressad Vitlök
2 msk
Sevan Tomatpuré
3 st
Lagerblad
1 msk
Rödvinsvinäger
1 st
Äpple, grönt skalat
1 tsk
Chiliflakes
1 msk
Dill, färsk hackad
1 dl
Sevan Baladi vitost (eller fetaost), smulad
Bröd till servering

Gör så här

 

1. Blötlägg bönorna över natten.

 

2. Stek lök, morot, selleri och lagerblad i olivolja i åtta minuter.

 

3. Tillsätt vitlökspuré och tomatpuré och häll i vinägern. 

 

4. Tillsätt bönor, två liter vatten och det skalade äpplet. 

 

5. Låt soppan sjuda med lock i en och en halv timme. Ta upp äpplet och kontrollera att bönorna är mjuka, koka längre om det behövs. 

 

6. Smaka av och servera med dill, smulad fetaost och en skvätt olivolja tillsammans med bröd.