Harissalax med pärlcouscous och tahinasås

Den här laxen får ett härligt sting av harissa, färsk ingefära och vitlök. Harissa är en chillipasta, ursprungligen från Tunisien, som används flitigt i hela Nordafrika. Pärlcouscous får sällskap av färsk mynta, persilja och en skvätt citron. Pricken över i blir den yoghurtbaserade tahinadressingen.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax:
2 msk
harissa
500g
lax
1 msk
riven färsk ingefära
2 st
rivna vitlöksklyftor
2 msk
soja
1 msk
honung
1 tsk
salt
Pärlcouscous:
3 dl
pärlcouscous
1 kruka
mynta
1 kruka
persilja
2 st
citroner
1 msk
olivolja
salt
Tahinasås:
1 dl
turkisk yoghurt
1/2 dl
tahina
1 msk
riven färsk ingefära
1
riven vitlöksklyfta
1 tsk
soja
2 tsk
honung
1/2
citron
salt
Sallad:
1
gurka
1 fp
physalis
1 fp
mâchesallad 
1/2
citron
2 tsk
olivolja
salt

Gör såhär

1. Lax: Blanda harissa, ingefära, vitök, soja, honung och salt till en marinad i en bunke. Lägg ner laxen och se till att den täcks av marinaden. Låt stå i kyl ca 1 h.  
2. Pärlcouscous: Koka pärlcouscous enligt anvisning på förpackningen. Finhacka mynta och persilja och lägg i en skål tillsammans med saften från två citroner, olivolja och salt. Blanda ner pärlcouscousen efter den svalnat.  
3. Sätt ugnen på 200°c. Lägg laxen i en ugnsfast form och häll över ev överbliven marinad. Stek laxen i ugn ca 15 min.  
4. Tahinasås: Blanda ingredienserna till såsen i en skål.  
5. Sallad: Hyvla gurka med en osthyvel och dela physalis i halvor. Lägg i en skål tillsammans med mâchesallad, citronsaft, olivolja och lite salt