Harissalax med pärlcouscous och tahinasås
Den här laxen får ett härligt sting av harissa, färsk ingefära och vitlök. Harissa är en chillipasta, ursprungligen från Tunisien, som används flitigt i hela Nordafrika. Pärlcouscous får sällskap av färsk mynta, persilja och en skvätt citron. Pricken över i blir den yoghurtbaserade tahinadressingen.
![](/storage/A72706B47085BD30E0F2C1C60D55CBF81B67D707D802C9C8D38B22910869FEF3/123c77593553400d852877ea7cf9035b/786-786-0-jpeg.Jpeg/media/24d0e170c32f481d84788ff6a0258a9b/Harissalax_med_pa%CC%88rlcouscous-1024x1024.jpeg)
Ingredienser
Portioner: 4
Gör såhär
1. Lax: Blanda harissa, ingefära, vitlök, sojasås, honung och salt till en marinad i en bunke. Lägg ner laxen och se till att den täcks av marinaden. Låt stå i kyl ca 1 h.
2. Pärlcouscous: Koka pärlcouscous enligt anvisning på förpackningen. Finhacka mynta och persilja och lägg i en skål tillsammans med saften från två citroner, olivolja och salt. Blanda ner pärlcouscousen efter den svalnat.
3. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg laxen i en ugnsfast form och häll över ev. överbliven marinad. Stek laxen i ugn ca 15 min.
4. Tahinasås: Blanda ingredienserna till såsen i en skål.
5. Sallad: Hyvla gurka med en osthyvel och dela physalis i halvor. Lägg i en skål tillsammans med mâchesallad, citronsaft, olivolja och lite salt.