Mamoul med dadelfyllning

Mamoul är förträffande goda kakor som bakas på mannagryn. De bakas särskilt i samband med eid al-fitr men passar lika bra för alla festliga tillfällen. Här är kakorna fyllda med dadlar men görs traditionellt i Mellanöstern även fyllda med valnötter och pistaschnötter. Receptet ger ca 50 små eller 20 stora kakor

Ingredienser

250 g
Smör
500 g
Mannagryn
3 msk
Socker
1 tsk
Mahlab, malen
125 g
Vetemjöl
3 krm
Torrjäst
1 tsk
Sevan Rosvatten
1 tsk
Sevan Apelsinblomvatten
2 msk
Vatten
250 g
Sevan Dadelmassa

Gör såhär

 

1.    Smält smör i en stor kastrull. Rör ner mannagryn, socker och mahlab. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna. Täck kastrullen med ett lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

2.    Värm kastrullen med mannagrynen tills massan löser upp sig. Häll över i en bunke och tillsätt vetemjöl, torrjäst, rosvatten, apelsinblomvatten och 2 msk vatten. Knåda ca 15 min till en smidig deg. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. Låt degen vila under en bakhandduk ca 15 min. 

3.    Sätt ugnen på 175°c. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.

4.    För liten mamoulform: Skär dadelmassa i ca 50 st tärningar. Rulla varje tärning till en boll. För stor mamoulform: Skär dadelmassa i ca 20 bitar, rulla till en boll och tryck ut till en rundel.

5.    Dela degen i två lika stora delar. Rulla varje del till en ca 30 cm lång rulle. För liten mamoulform: dela varje rulle i 25 bitar. För stor mamoulform: dela varje rulle till 10 bitar. Förvara degen täckt under handduk under tiden så den inte hinner torka medan du gör kakorna.

6.    Forma en degbit till en boll och platta ut den med handen. Lägg en kula eller rundel av dadelmassa i mitten av degplattan och tryck ned försiktigt i mamoulformen. Förslut degkanterna runt fyllningen och pressa ned degen i formen så den fyller hela formen. Skär bort överflödig deg vid behov. Banka ut kakan ur formen och lägg den på ugnsplåten. Upprepa tills degen är slut. 

7.    Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills kakorna börjar få lite färg. Låt svalna på ett galler. Förvara i en lufttät burk.