Pumpasoppa med harissa, zucchini och tahina

Smakrik falafel med en lättgjord tabbouleh på grönkål och söta aprikoser. En syrlig fetaostkräm och peperoni – milda eller heta – är gott till. Rätten är god som vardagsrätt men också på t ex julbordet som ett vegetariskt alternativ.

Ingredienser

salt och svartpeppar
tahina
1 st
gul lök
3 st
vitlöksklyftor
2 msk
riven ingefära
2 msk
harissa
1 tsk
kanel
1 1/2 kg
butternutpumpa
1 liter
vatten
1 tärning
grönsaksbuljong
1 st
zucchini
1 dl
pumpakärnor
1 kruka
koriander

Gör såhär

  1. Hacka löken. Riv vitlök och ingefära. Kärna ur och skala pumpan. Skär den i ca 2 cm stora bitar.

  2. Stek lök i smör eller olja på låg värme i en stor gryta, ca 5 min. Tillsätt vitlök, harissa, ingefära, kanel och stek ytterligare 5 min. Lägg i pumpan de sista minuterna. Häll över vatten och grönsaksbuljong. Koka tills pumpan är mjuk. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av salt och peppar.

  3. Skär zucchini i tunna strimlor, lägg i en skål och ställ åt sidan. Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna och ställ åt sidan.

  4. Häll upp soppan i skålar och ringla över tahina, toppa med zucchinin, pumpakärnorna och koriander precis innan servering.