Saffranskaka med vit chokladglasyr, pistagenötter och tranbär

Imponera på gästerna och baka en saffranskaka vacker som ett konstverk till adventsfikat! Apelsinblomvatten i smeten gifter sig fint med saffran. Häll på chokladglasyren precis innan servering. Toppa med hackade pistagenötter och syrliga, sega tranbär och ställ på ditt finaste kakfat! Receptet ger en kaka.

Ingredienser

Saffranskaka:
2 st
ägg
2 ½ dl
råsocker
0,5 g
saffran
175 g
smör
4 dl
vetemjöl
2 tsk
bakpulver
1 ½ dl
mjölk
1 msk
Sevan Apelsinblomvatten
smör och ströbröd till formen
Vit chokladglasyr:
100 g
vit choklad
½ dl
vispgrädde
Topping:
1 dl
pistagenötter
½ dl
torkade tranbär

Gör såhär

1.  Saffranskaka: Vispa ägg och socker poröst i en bunke. 


2. Mortla saffran med lite socker. Bryn smöret och vänd ner saffranet. Blanda ner i äggblandningen. 


3. Blanda vetemjölet med bakpulvret i en bunke. Häll det i äggblandningen tillsammans med mjölk och apelsinblomvatten. Blanda tills du har en jämn smet. 


4. Smöra och bröa en form. Häll smeten i formen och grädda på 175 °C i nedre delen av ugnen ca 40 min. 


5. Vit chokladglasyr (förbered strax innan servering): Hacka chokladen i små bitar. Värm vispgrädden i en liten kastrull. Ta av kastrullen precis innan det börjar koka. Lägg i chokladen och låt smälta någon minut och rör sedan om tills chokladen har smält. Låt stå medan du skalar och hackar 1 dl pistagenötter. 


6. Häll glasyren över kakan och garnera med de hackade pistagenötterna och torkade tranbär.

Glöm inte att köpa hem