Saffranskaka med vit chokladglasyr, pistagenötter och tranbär

Imponera på gästerna och ställ en saffranskaka vacker som ett konstverk på bordet till adventsfikat! Apelsinblomvatten i smeten gifter sig fint med saffranssmaken. Häll på den vita chokladglasyren precis innan servering. Toppa till sist med hackade pisatagenötter och syrliga, sega tranbär och ställ på ditt finaste kakafat!

Ingredienser

2 st
ägg
2,5 dl
råsocker
175g
smör
0.5 g
saffran
4 dl
vetemjöl
2 tsk
bakpulver
1,5 dl
mjölk
1 msk
Appelsinblomvatten
smör och ströbröd till formen
Vit chokladglasyr:
1/2 dl
vispgrädde
100 g
vit choklad
Topping:
1 dl
Pistagenötter
1/2 dl
torkade tranbär

Gör såhär

1. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. 
2. Mortla saffran med lite av sockret. Bryn smöret och vänd ner saffranet. Blanda ner i äggblandningen. 
3. Blanda vetemjölet med bakpulvret i en bunke. Häll det i den första bunken tillsammans med mjölk och apelsinblomvatten. Blanda tills du har en jämn smet. 
4. Smöra och bröa en form. Häll smeten i formen och grädda på 175c i nedre delen av ugnen ca 40 min. 
5. Vit chokladglasyr (förbered strax innan servering): Hacka chokladen i små bitar. Värm 1/2 dl vispgrädde i en liten kastrull. Ta av kastrullen precis innan det börjar koka. Lägg i chokladen och låt smälta någon minut och rör sen om tills chokladen har smält. Låt stå medan du hackar 1 dl pistagenötter. 
6. Häll glasyren över kakan och garnera med de hackade pistagenötterna och torkade tranbär.