Semlor med rostad mandel- och tahinamassa

I semmeltider låter vi Mellanösterns favorit tahina/tahini (sesampasta) få ta plats i fyllningen i den klassiska svenska semlan. Det bästa från två världar i skön förening. Glöm inte att rosta mandlarna till fyllningen.

Ingredienser

Semmelbullar:
2 tsk
kardemummakärnor
2 dl
mjölk
25 g
jäst
100 g
rumstempererat smör
1
ägg
1 dl
socker
1/2 tsk
salt
450 g
mjöl
1
ägg för pensling
Fyllning:
100 g
mandel med skal
100 g
florsocker
1
äggvita
1 msk
Tahina
2 msk
mjölk
3 dl
grädde
florsocker

Gör såhär

1. Lägg mandeln i en skål med vatten, gärna över natten. 
2. Mortla kardemummakärnorna. 
3. Värm mjölken till max 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken. Blanda i ägg, smör socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda tills degen blir smidig, ca 20 min. Jäs under bakduk i ca 60 min. 
4. När degen jäst till dubbel storlek, forma 12 stycken bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 60 min till under bakduk. 
5: Mandelmassa: Sätt ugnen på 200°c. Häll av vattnet från mandlarna och rosta i ugn ca 5–10 minuter. Akta så att de inte bränns vid. Mixa de rostade mandlarna med florsocker, äggvita och tahina. Späd ev ut med 2 msk mjölk eller mer om det behövs för att mandelmassan ska bli ordentligt krämig. 
6: Höj ugnen till 225°c. När semmelbullarna jäst färdigt, pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ugn ca 10 min. 
7: När bullarna svalnat, skär ut ett lock på varje bulle. Vispa grädden. Fyll semlan med mandelmassa och vispad grädde. Sätt tillbaka locket och sikta lite florsocker över precis innan servering.