Semlor med rostad mandel- och tahinamassa

I semmeltider låter vi Mellanösterns favorit, tahina, ta plats i fyllningen i den klassiska, svenska semlan. Det bästa från två världar i skön förening! För extra härlig smak rostas mandlarna till fyllningen. Receptet ger 12 semlor.

Ingredienser

Semmelbullar:
2 tsk
Sevan Hel Kardemumma
2 dl
mjölk
25 g
jäst
1 st
ägg
100 g
rumstempererat smör
1 dl
socker
½ tsk
salt
450 g
vetemjöl
1 st
ägg för pensling
Fyllning:
100 g
mandlar
100 g
florsocker
1 st
äggvita
1 msk
Sevan Tahina
2 msk
mjölk
3 dl
vispgrädde
florsocker

Gör såhär

1. Lägg mandlarna i en skål med vatten, gärna över natten.


2. Mortla kardemummakärnorna. 


3. Värm mjölken till max 37 °C. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölken. Blanda i ägg, smör, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda tills degen är smidig, ca 20 min. Jäs under bakduk i 1 h. 


4. När degen jäst till dubbel storlek, forma 12 stycken bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1 h under bakduk. 


5: Fyllning: Sätt ugnen på 200 °C. Häll av vattnet från mandlarna och rosta i ugn ca 5–10 minuter. Akta så att de inte bränns vid. Mixa de rostade mandlarna med florsocker, äggvita och tahina. Späd ev. ut med 2 msk mjölk eller mer om det behövs för att mandelmassan ska bli ordentligt krämig.


6: Höj ugnsvärmen till 225 °C. När semmelbullarna jäst färdigt, pensla med vispat ägg och grädda i ugn ca 10 min. 


7: När bullarna svalnat, skär ut ett lock på varje bulle. Vispa grädden. Fyll semlan med mandelmassa och vispad grädde. Sätt tillbaka locket och sikta över lite florsocker precis innan servering.