Semlor med rostad mandel- och tahinamassa

I semmeltider låter vi Mellanösterns favorit, tahina, ta plats i fyllningen i den klassiska, svenska semlan. Det bästa från två världar i skön förening! För extra härlig smak rostas mandlarna till fyllningen. Receptet ger 12 semlor.

Ingredienser

Semmelbullar:
2 tsk
Sevan Hel Kardemumma
2 dl
mjölk
25 g
jäst
1 st
ägg
100 g
rumstempererat smör
1 dl
socker
½ tsk
salt
450 g
vetemjöl
1 st
ägg för pensling
Fyllning:
100 g
mandlar
100 g
florsocker
1 st
äggvita
1 msk
Sevan Tahina
2 msk
mjölk
3 dl
vispgrädde
florsocker

Gör såhär

1. Lägg mandlarna i en skål med vatten, gärna över natten.


2. Mortla kardemummakärnorna. 


3. Värm mjölken till max 37 °C. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölken. Blanda i ägg, smör, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda tills degen är smidig, ca 20 min. Jäs under bakduk i 1 h. 


4. När degen jäst till dubbel storlek, forma 12 stycken bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1 h under bakduk. 


5: Fyllning: Sätt ugnen på 200 °C. Häll av vattnet från mandlarna och rosta i ugn ca 5–10 minuter. Akta så att de inte bränns vid. Mixa de rostade mandlarna med florsocker, äggvita och tahina. Späd ev. ut med 2 msk mjölk eller mer om det behövs för att mandelmassan ska bli ordentligt krämig.


6: Höj ugnsvärmen till 225 °C. När semmelbullarna jäst färdigt, pensla med vispat ägg och grädda i ugn ca 10 min. 


7: När bullarna svalnat, skär ut ett lock på varje bulle. Vispa grädden. Fyll semlan med mandelmassa och vispad grädde. Sätt tillbaka locket och sikta över lite florsocker precis innan servering.

Glöm inte att köpa hem