Socca

Socca är provensalsk pannkaka på kikärtsmjöl och har du varit i Nice vet du att det är poppis gatumat där. Här gör vi vår egen twist där vi serverar stekt banan, tahina/tahini och dadelsirap som tillbehör. Socca kan även tillagas utomhus i panna över öppen eld eller stormkök. Smeten kan förberedas hemma och transporteras i termos.

Ingredienser

2 1/2 dl
kikärtsmjöl
2 1/2 dl
vatten
3 msk
olivolja
1/2 tsk
salt
smör eller olja till stekning
1 dl
Tahina
1/2 dl
dadelsirap
2-4 st
bananer

Gör såhär

  1. Blanda tahina och dadelsirap till en kräm. Socca: Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, olivolja och salt till en smet. Tillsätt ev mer vatten om den blir för tjock. Låt smeten stå ca 30 minuter.
  2. Låt stå tills servering.
  3. Dela bananer på längden och vänd varje sida i råsocker.
  4. Stek soccan i en stekpanna (på samma sätt som pannkaka) med smör eller olja. Vänd inte förrän ena sidan fått ordentligt med färg. När smeten är slut, stek bananerna i samma panna i smör eller olja.
  5. Servera varje socca toppad med stekt banan och häll över tahina- och dadelsirapskrämen.