Lär dig mer om hummus

Hummus är en mild, silkeslen kikärtsröra som konsumerats i Mellanöstern i tusentals år. Vi på Sevan tycker att denna röra passar till det mesta, men den har en given plats på mezebordet. Kolla gärna in vårt produktutbud och prova gärna att göra din egen!

hummus-olika-smaker-cropped.webp

Hummusens historia

Hummus är en mild, silkeslen och krämig röra gjord på kikärtor, tahini (sesampasta), citron och vitlök.​

Hummusens exakta ursprung är oklart, men man vet iallafall att hummus konsumerats i Mellanöstern i tusentals år. Kikärtan var nämligen en av de allra första grödorna som människan började odla, då den började odlas för ca 10 000 år sedan kring dagens Turkiet, varpå hummus uppfanns.​

Hummus är än idag en självklar del av mellanösternköket.​

Ordet "hummus" betyder just kikärta på arabiska. Det fullständiga namnet på hummus, på arabiska, är "hummus bi tahina" vilket på svenska betyder "kikärtor med tahini".

Hummus är inte bara hummus

Hummus äts inte enbart i Mellanöstern, utan även i länderna kring Medelhavet och i norra Afrika. Beroende på land äts hummus på olika vis.​

I exempelvis Syrien och Libanon är hummus ofta en viktig del av mezebordet.​

I Turkiet toppas hummusen ofta med pastirma, vilket är en slags charkprodukt.​

I norra Afrika och i länder som Egypten, Marocko och Tunisien kryddas hummusen ofta med spiskummin, koriander och chilipulver och toppas med färska örter såsom persilja eller mynta. I dessa länder finns det även varianter på hummus som innehåller yoghurt och smör istället för tahini.​

I Israel och andra sidan, innehåller hummusen ofta extra mycket tahini, vilket ger en mycket krämig hummus. Den äts ofta som huvudrätt i en skål, toppad med olika matiga tillbehör.

Så här använder du hummus

Utöver de traditionella sätten att servera hummus på, tycker vi att denna kikärtsröra passar ypperligt till det mesta.​

Hummus kan användas som substitut till sås eller som ett tillbehör till kött, fisk och vegetariskt.​

Den kan användas som ett matigt, mättande pålägg på smörgåsen, som dipp till grönsaker och som hamburgerdressing, pastasås eller till snittar. Det går till och med att baka bröd och kladdkaka med hummus.​

Kika på vårt grundrecept på hummus: Hummus | Sevan

Sevans hummussorter

Hummus Harissa

Sevans Hummus Harissa är ett nytt tillskott i vår hummusfamilj. Det är en hummus smaksatt med harissa och paprika. Den är toppad med en härlig röra bestående av bland annat harissa, tomat, grillad paprika och jalapeño. Harissa är en het och smakrik chilipasta med ursprung i Tunisien. Hummus Harissa passar perfekt i bowls, till falafel och som tillbehör till de flesta varma och kalla rätter. Den tillverkas i vår egen fabrik i Rosersberg norr om Stockholm, där vi utgår från torkade kikärtor som vi blötlägger och kokar. Du finner den på ICA och Hemköp.

 

 

Hummus Original

Sevans Hummus Original är Sveriges mest sålda hummus, känd för sin krämiga och silkeslena konsistens. Den tillverkas i vår egen fabrik i Rosersberg norr om Stockholm, där vi utgår från torkade kikärtor som vi blötlägger och kokar. Hummus Original passar perfekt i bowls, till falafel och som tillbehör till de flesta varma och kalla rätter. Du finner den på ICA, Coop, Hemköp, Willys, City Gross och Mathem.

 

 

194101.jpg Hummus Original

Sevan Hummus Original är Sveriges mest köpta hummus.
Den passar perfekt i bowls, till falafel och som tillbehör till de flesta varma och kalla rätter.​

194103.jpg Hummus Soltorkad Tomat

Vår Hummus Original toppad med en härlig röra på soltorkade tomater, citronjuice och kryddor. Den passar perfekt som dipp och som topping på exempelvis pizza och till pasta.

194168.jpg Hummus Harissa

Vår Hummus Original smaksatt med paprika och harissa med en het harissatopping. Passar perfekt till grillat, i bowls och som tillbehör till de flesta varma och kalla rätter.

194102.jpg Hummus Vitlök

Vår Hummus Original smaksatt med rostad, marinerad vitlök. Den passar bland annat till grillat, som dipp till chips och grönsaksstavar eller som fyllning i lasagne eller quesadillas.

194161.jpg Hummus Basilika

Vår Hummus Original toppad med en krämig, vegansk pesto. Om du är van vid att ha pesto till exempelvis pasta, fungerar denna hummus som ett utmärkt substitut.

194148.jpg Hummus Tapenade

Vår Hummus Original toppad med en smakrik, vegansk tapenade.

Den passar till de flesta kalla och varma rätter, men extra bra till bröd och sallader.

194091.jpg Hummus Rödbeta

Vår Hummus Original smaksatt med ugnsrostad rödbeta som bidrar med vacker färg på tallriken. Den passar till det mesta, även som ett substitut till rödbetssallad.

160037.jpg Hummus Tahina Traditionell

Vår Hummus på burk som används som bas för hummus. Smaksätt den gärna med citron samt mer tahini, vitlök och salt. Vid servering, ringla gärna över en god olivolja.